Fredag ettermiddag sto Kopervik kirke på Karmøy i Rogaland i brann. Halvannen time etter at brannen startet, sto en kraftig brannskadet kirke fortsatt i full fyr.

– Det brenner kraftig i Kopervik kirke. Brannen er ikke under kontroll, bekrefter operasjonsleder Torgeir Stødle ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt overfor tv2nyhetene.no.

Brannvesen er på stedet med alt av tilgjengelig mannskap, i tillegg til politi og ambulanse. Brannmenn har også vært inne i kirken og forsøkt å redde verdigjenstander ut av kirken.

Det er full fyr i den ene veggen og opp mot taket.

BRENNER: Kopervik kirke på Kamrøy i Rogaland sto i full fyr fredag ettermiddag. (Foto: Thomas Mortveit )

Kraftig røyk

– Nå fikk vi akkurat beskjed om at brannmannskapene må trekke seg ut fordi det ikke er forsvarlig å oppholde seg inne i kirken lenger, sier Stødle like etter klokken 13 fredag.

Kraftig røyk har gjort at politiet har varslet naboer, men foreløpig er ingen bedt om å evakuere.

– Vi har gitt dem beskjed om å lukke vinduer og holde seg inne. Ifølge brannvesenet er det ikke fare for at brannen skal spre seg.

– Dette er fælt, kirken brenner ned

Lensmann i Karmøy, Reidar Gaupås, fortviler over brannen. Fra sitt kontor ser han de store flammene.

– Dette er fælt. Jeg står her på lensmannskontoret og ser opp på kirken. Det er svære flammer, og kirken er i ferd med å brenne ned, sier Gaupås til TV 2.

– Nå ser jeg flammen slå oppover tårnet på kirken. Jeg ser flammer langs skipet og opp mellom trærne rundt kirken, sier Gaupås som understreker at dette er en trist dag for Kopervik-befolkningen.

Gammel trekirke

Kopervik kirke er en trekirke i italiensk renessansestil fra 1861.

– Alle her har et eller annet forhold til den gamle kirken vår som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Trist er det eneste ordet jeg finner i øyeblikket, avslutter lensmannen.

Brannen ble meldt klokken 12.13. Politiet har ennå ingen opplysninger om årsaken til brannen.

Kopervik kirke brant også natten til 28. oktober 2001. Den gangen gikk altertavla tapt, og det var nære på at hele kirken brant ned. En 23 år gammel mann tilsto å ha startet brannen.

KIRKE FRA 1800-TALLET: Kopervik kirke på Karmøy i Rogaland er en langkirke i tre fra 1861. Fredag tok den fyr. (Foto: Den norske kirke)