VIL ØKE SKATTEN: Bård Vegard Solhjell og Sosialistisk Venstreparti. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
VIL ØKE SKATTEN: Bård Vegard Solhjell og Sosialistisk Venstreparti. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)

SV har hastverk med å øke skatten

Eldrebølgen gjør det nødvendig å øke skattenivået i god tid for å sikre velferdssystemet også i framtiden, mener SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Når eldrebølgen slår må vi ha så gode offentlige velferdsordninger at folk fortsatt vil ha dem, sier Solhjell til Klassekampen.

Vil suste opp velferdsstaten

Eldrebølgen vil ramme Norge i løpet av ti år. Samtidig øker levealderen slik at offentlige utgifter til pleie og omsorg vil skyte i været.

Solhjell tror ikke dette betyr at det må kuttes i velferdstilbudet. Tvert om mener han at velferdsstaten må rustes opp for å møte de nye utfordringene.

– Folk vil ha bedre helse- og omsorgstjenester

– Jeg er villig til å vedde et halvt statsbudsjett på at folk vil ha bedre helse- og omsorgstjenester i framtiden: Dette handler ikke bare om finansiering, vi må også ha en politisk velferdsmobilisering, sier nestlederen i i Sosialistisk Venstreparti.

Den rødgrønne regjeringen har gjennom skatteløftet fryst skattenivået i Norge. Men etter at stortingsperioden utløper mener Solhjell det haster å øke skattene.

– Skattenivået må opp. Det trenger ikke skje akkurat nå, men i tiårsperioden som kommer må skattene øke. Når eldrebølgen slår inn, må folk være villige til å betale for velferden. Da må vi ruste opp de offentlige helse- og omsorgstjenestene nå, sier han.

– Vi må gå åpent ut og si til folk at de blir nødt til å betale mer. Samtidig må vi vise folk hva de får igjen for skatten. Vi må ha en tetter kobling mellom innbetalingen og helsesektoren, forklarer han videre. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2