FRYKTER SLUMUTVIKLING: OBOS sjef Martin Mæland frykter slumutvikling i Oslo. Bildet til venstre er fra en inspeksjon foretatt av brannvesenet i Oslo. (Foto: Montasje)
FRYKTER SLUMUTVIKLING: OBOS sjef Martin Mæland frykter slumutvikling i Oslo. Bildet til venstre er fra en inspeksjon foretatt av brannvesenet i Oslo. (Foto: Montasje)

OBOS-sjef frykter slum i Oslo

Oslo kan få slum de neste årene om boligbyggingen ikke tar seg opp, frykter OBOS-sjef Martin Mæland.

Sjefen for boligbyggelaget med over 200.000 medlemmer frykter at økte krav fra myndighetene mot utbyggerne kan føre til slumdannelser i hovedstaden.

Som et illevarslende eksempel på utviklingen i Oslos boligmarked viser OBOS-sjef Martin Mæland til boforholdene for en del av arbeidsinnvandrerne fra Øst-Europa.

– Det er nesten fælt å si, men vi ser når det brenner, hvordan polske arbeidere bor. Dette tror jeg vi kan se mer av, hvis boligprisene blir liggende på et så høyt nivå – og det dessuten ikke bygges nok, sier Mæland til TV 2s Økonominyheter.

Les også: Her er det livsfarlig å bo

Boligbyggingen sakker akterut

I år bygges det 1200 boliger i Oslo, og det er på langt nær nok til å etterkomme behovet – ettersom befolkningen øker med 12.000, påpeker OBOS-sjefen.

Selv på topp sakker boligbyggingen dramatisk etter befolkningsveksten. I toppåret 2005 ble det bygd 4000 nye boliger i Oslo.

Mæland mener det kan se ut som Oslo blir glemt når myndighetene skal prioritere ressursene til boligbygging i Norge.

– Det er helt spesielle forhold i Oslo. Man må bo tett, og når boligbyggingen har falt, er det spesielt blokkbebyggelse i byene som går ned, sier Mæland til TV 2s Økonominyheter.

Kritiserer politikerne

OBOS-sjefen mener dessuten at politikerne og myndighetene har forsømt sitt ansvar og ikke sørget for sosial boligbygging i norske byer.

– Man er ikke lenger opptatt av hva det koster å bo. Det man er opptatt av nå, er at det skal være universelt utformet, energivennlig og estetisk riktig, sier OBOS-sjefen.

– Da de nye energikravene kom for noen år siden, sa statssekretæren i Kommunaldepartementet at kostnadsøkninger var overhodet ikke interessant. Inntrykket jeg sitter igjen med fra sentrale politikere, er at kostnadene spiller ikke noe rolle. Vi er så rike i dette landet at vi tåler hva som helst, sier Mæland.

Les også: Kommuner svikter barn med hjelpebehov

– Må alle boliger være tilrettelagt for handicappede?

Han mener myndighetene må lempe på noen av kravene som stilles til utbyggerne for å få fart i byggingen av rimeligere boliger.

– Det enkleste å gjøre, er å oppheve noen av kravene på for eksempel universell utforming. Jeg synes det er et paradoks at absolutt alle boliger skal ha det, fordi vi kanskje kan få besøk av en som er handicappet. Men samtidig blir det da noen som blir handicappet på en annen måte – nemlig de med dårlig økonomi, som ikke får råd til å bo i det hele tatt, sier Mæland til TV 2s Økonominyheter.

Ledelsen i OBOS-konsernet er sterkt bekymret for at Oslo skal vokse fra nybyggingen, og mener at myndighetene ikke interesserer seg for denne problemstillingen.

Fattige prises ut av markedet

Nye standardkrav de siste årene har alene økt prisen på en treroms leilighet med 200.000 kroner. Dessuten pålegges utbyggerne i økende grad å bygge infrastruktur rundt nye boligområder.

– Boligene blir så dyre etterhvert at de mindre bemidlede rett og slett blir priset ut av markedet. Det betyr at de tar til takke med boliger med understandard, som ikke engang er boliger, sier Martin Mæland.