PS bussbilde (Foto: Demokraten.no/ANB)
PS bussbilde (Foto: Demokraten.no/ANB)

Nei - denne bussen kommer ikke mot deg

Holdt på å kjøre av veien på grunn av nytt reklamestunt.

Buss i feil kjørefelt? Nei da! Det er bare bussenes nye egenreklame. Et bilde klistret på bussens bakpart, med sjåfør og det hele. Til forveksling lik fronten på bussen.

Vidar Andersen fra Østsiden er en av dem som ”holdt på å kjøre av veien” da han støtte på en av disse bussene. Det skriver Demokraten.

- Hvis hensikten med reklamen er å skape oppmerksomhet er den høst vellykket. Spørsmålet er om den er såpass i øyenfallende at den er distraherende for andre trafikkanter.

Jeg må innrømme at jeg fikk meg en aldri så liten støkk da jeg så bussen stod i ”feil kjørebane”. Reklamen er jo fantastisk naturtro. I alle fall på en viss avstand, sier Andersen.

Sikkerhet viktigst

- I fjor ble jo Plankehaugen nektet å henge opp flagg på Kråkerøybrua – fordi flaggene kunne virke distraherende på andre. Underforstått at det kunne medføre en trafikkfare. Denne reklamen kan da umulig være mindre trafikkfarlig, mener Andersen.

Henning Berthelsen i Borg Buss opplyser at det er reklamebyrået Clear Channel som lager reklamen bussene er utstyrt med.

- Vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger rundt denne reklamen så langt. Skulle det vise seg at den utgjør en fare for trafikken vil vi naturligvis måtte ta hensyn til det. Sikkerheten har alltid førsteprioritet, sier Berthelsen.

Ikke alkohol og tobakk

- Vi har selvsagt rammer å forholde oss til når det gjelder denne type markedsføring. Rammer som er klart definerte. Denne reklamen går ikke utenom disse rammene så langt jeg kan se.

Restriksjonene går i hovedsak på reklame for alkohol og tobakk.

Det er dessuten forbud mot å foliere områder på kjøretøyene der nødutganger er plassert. Skulle vi få henvendelser rundt den omtalte bussreklamen vil vi naturligvis se på saken og vurdere om den er forsvarlig, sier Berthelsen.

Innenfor regelverket?

- Hvis det er slik at denne reklamen kan virke distraherende på andre trafikkanter bør det vurderes om den er innenfor regelverket, sier overingeniør Odd Ketil Bjerkan ved Statens vegvesen, avdeling Østfold.

- Reklame som er distraherende og dermed kan ugjøre en trafikkfare er ikke tillatt. Jeg husker godt ”flaggsaken” i forbindelse med FFKs hjemmekamper i fjor.

Om denne bussreklamen havner i samme kategori når det gjelder trafikkbildet bør nok hele dette reklameprosjektet vurderes. Vi vil absolutt ikke ha elementer på veiene som kan bidra til farlige situasjoner i trafikken, sier Bjerkan.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos demokraten.no - klikk her