Gamle vannrør kan gi mer mage- og tarmsykdom

Først om 200 år kan ledningsnettet være skiftet ut, ifølge anslag.

KAN BLI SYK: Folkehelseinstituttet mener at gamle og dårlige vannrør i Norge kan gi mer mage  og tarmsykdom i årene som kommer (ILLUSTRASJON). (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
KAN BLI SYK: Folkehelseinstituttet mener at gamle og dårlige vannrør i Norge kan gi mer mage og tarmsykdom i årene som kommer (ILLUSTRASJON). (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Folkehelseinstituttet mener at gamle og dårlige vannrør i Norge kan gi mer mage- og tarmsykdom i årene som kommer.

Vannrør og kloakkrør i samme grøft

Gamle rør i Norge, mange av dem fra gjenreisningsperioden etter andre verdenskrig, er lekk og kan ta inn bakterier og virus fra grøften der de ligger. Ofte ligger vannrør og kloakkrør i samme grøft, og begge er like utette, påpeker Folkehelseinstituttet i Folkehelserapporten 2010.

– Det er ulogisk at vi sender veldig rent vann gjennom et ledningsnett som burde vært mye bedre, sier sjefingeniør Wenche Fonahn i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Vil ha raskere utskiftning

Norge har 47.000 kilometer med vannledninger. 22 prosent av dem ble lagt mellom 1941 og 1970. Utskiftingen går altfor tregt, mener Folkehelseinstituttet.

Instituttet etterlyser tiltak for å få fortgang i arbeidet. Det gjør også seniorrådgiver Morten Nicholls i Mattilsynet.

Fornyelsestakten var i snitt på mellom 0,55 og 0,85 prosent i perioden fra 2003 til 2007. Interesseforeningen Norsk Vann vil ha fortgang i arbeidet.

– Situasjonen er at vi i snitt ligger på rundt en halv prosent. Et enkelt regnestykke viser at det da vil ta 200 år å skifte ut nettet. Det er for lenge. Og det som bekymrer oss er at dette er gjennomsnittstall. I noen kommuner ligger man nær null i utskiftningstakt, sier direktør Einar Melheim i Norsk Vann. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2