karoli_grav_montasje (Foto: TV 2 / SCANPIX)
karoli_grav_montasje (Foto: TV 2 / SCANPIX)

Gravrøvere ville plyndre sigøynerdronningen

Sigøynerdronningen Lola Polykarp skal ha hatt gull og diamanter for mellom to og tre millioner kroner i kisten da hun ble gravlagt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1996 ble sigøynerdronningen Lola Polykarp gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Med seg i graven skal hun ha hatt gull og diamanter for mellom to og tre millioner kroner.

Natt til 17. mai ble graven forsøkt plyndret.

Kostet 1,8 millioner

Sommeren 2001 ble sigøynerkongen Polykarp Karoli gravlagt i samme grav som sin kone Lola, som døde fem år tidligere.

karoli (Foto: SCANPIX)

Ifølge Karoli-familien kostet gravstedet 1,8 millioner kroner. Gravkammeret er vanntett, murt i betong og senket halvannen meter ned i bakken. Innvendig er det kledt med italiensk marmor, utvendig er det dekket med flere tonn tunge polerte granittblokker.

Polykarp Karoli var, ifølge ham selv, overhode for 47 millioner sigøynere.

Natt til 17. mai ble gravstedet til ekteparet smadret – angivelig på grunn av en intern konflikt i Sigøynermiljøet. Romfolket mener å vite hvem som står bak gravskjendingen – en tidligere straffedømt mann som tilhører en konkurrerende romfamilie.

Forsøkte å åpne graven

Nå viser det seg at den som utførte gravskjendingen ikke bare ønsket å knuse graven.

Ved hjelp av et spett eller et brekkjern er graven forsøkt åpent. Fugene mellom de tunge steinene har løsnet og det tunge granittlokket er skjøvet noen cm til siden. Det er nå mulig å se inn i graven.

Romfolk både i Norge, Danmark, Sverige og Tyskland er sjokkerte.

– Alle som har hørt om det ble sjokkert. De ville ikke tro det. Vi måtte ta bilder med oss, sier Diamanta Johnsen, sigøynerkongens barnebarn.

Den tidligere politimannen Finn Abrahamsen kjente Sigøynerkongen og hans kone og sier det er uomtvistelig at de to eide store mengder gull og diamanter:

– Jeg har aldri sett det selv, men det har vært en historie om dette så lenge jeg kan huske. Så det er uomtvistelig at det har vært sånn Det er sikkert mange som kan dokumentere det på et vis, sier Abrahamsen.

karoli4 (Foto: SCANPIX)

Gull i graven

Den såkalte sigøynerskatten skal ha blitt med ned i kistene når de to ble gravlagt.

Lola lå i en åpen kiste før hun ble senket ned i gravkammeret. Hun hadde da, ifølge flere vitner som TV 2 Nyhetene har snakket med, på seg en kostbar Rolex-klokke, store mengder gull og diamantsmykker – og en krone av gull på hodet.

Diamanta Johnsen anslår verdien til mellom to og tre millioner kroner. Den eller de som forsøkte å åpne graven skal ha vært ute etter denne gullskatten.

– Han ville prøve å ta bestemoren min ut av kisten og ta fra henne gull og verdier som var der inne. Han trodde det var veldig lett, men det er ikke lett å komme seg inn, sier Diamanta Johnsen til TV2.

– Er dere redde for at andre nå skal komme og stjele gullet?

– Nei. Det er ingen som tør det. Ingen romfolk pleier å gjøre sånn.

Hevder å være utsatt for komplott

Finn Abrahamsen er blitt oppringt av flere romfamilier som har pekt ut han de mener er gjerningsmannen.

– Ut fra de opplysningene jeg har fått er jeg rimelig sikker på at han kan ha hatt noe med dette å gjøre.

– Det ligger et enormt sinne bak denne personen. Det han har gjort er det verst tenkelige overfor Karolifamilien. Alle kan jo tenke selv hvor ille sånt kan være. Denne personen som de mener har stått bak dette her har vært veldig plagsom gjennom en tid overfor denne familien. De er livredde for ham. Det er så ille at en del barn nå blir holdt vekk fra skolen fordi de er redd for at det skal skje dem noe, sier han.

Mannen benektet enhver befatning med gravskjendingen overfor TV 2 Nyhetene. Han påstår at han er utsatt for et komplott der målet er å få han til å fremstå som syndebukk.