Det kom fram onsdag da Forsvaret offentliggjorde rapporten om bakholdsangrepet i Ghowrmach 2. mai i år. Ni norske soldater ble skadet, to av dem alvorlig i angrepet ved en bebodd landsby.

– Angriper ofte nær sivile

Gruppen som har vært i Afghanistan for å finne ut hva som skjedde og hva man kan lære av angrepet, konkluderer med at opprørerne bevisst gjennomfører angrep nær områder med sivile.

«Oftere ser man at opprørerne angriper, der kvinner og barn er i nærheten, i tettbygde områder. Dermed blir flystøtte vanskeliggjort/nøytralisert», heter det i rapporten.

Granater og skudd mot nordmennene

Opprørerne brukte håndvåpen og granatkastere mot de norske soldatene. Flere stridskjøretøyer ble truffet og etterlatt under tilbaketrekkingen fra dalføret. Rapporten beskriver hvordan den norske gruppen ble angrepet da den skulle trekke seg tilbake etter en kort første beskytning.

Soldat skadd Afghanistan (Foto: Lars Kroken/Forsvaret)

Les også: – Norske soldater fikk ikke bombehjelp i Afghanistan

«Da tilbaketrekkingen begynner, blir de tatt i kraftig beskytning fra begge sider ... De mottar sterk ild fra alle kanter, men ser ikke nøyaktig hvor den kommer fra», står det i rapporten.

Førstehjelp på stedet og helikopterstøtte reddet trolig livet til minst to av soldatene.

Les også: – Hadde de ikke kommet til oss i tide, hadde det ikke gått bra

(©NTB)