DØDE I BRANN: Ei seks år gammel jente og deres bestefar omkom av brannskadene de ble påført i Salangen. 
 (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)
DØDE I BRANN: Ei seks år gammel jente og deres bestefar omkom av brannskadene de ble påført i Salangen. (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)

Teltbrann-skadde på føttene igjen

Tilstanden blir stadig bedre for de skadde etter teltbrannen i Salangen.

Situasjonen betegnes fortsatt som alvorlig for jenta og gutten, på henholdsvis ni og tolv år, og deres bestemor. Men tilstanden er ikke lenger kritisk. Det forteller Nils Harald Kvien til TV 2.

Han er bror til bestefaren som omkom etter den tragiske teltbrannen i Salangen i Troms 10. april i år. I tillegg omkom ei seks år gammel jente av de omfattende brannskadene de alle ble påført.

Oppe og går

Tre av de fire brannskadde er fremdeles innlagt på Haukeland sykehus i Bergen der de gjennomgår omfattende hudtransplantasjoner. Under denne behandlingen blir de lagt i full narkose i en lungemaskin, forklarer Kvien.

– Men imellom behandlingene er det vi opplever disse lyspunktene, sier han.

Han har selv nylig kommet hjem etter å ha vært to uker på Haukeland for å støtte opp om de skadde og de øvrige pårørende.

– Gutten har vært oppe og tatt noen skritt i en såkalt prekestol, og nå har også jenta for første gang vært oppe av senga, forteller Kvien.

Men han påpeker at de alle er lammet i både armer og bein og at det må full rehabilitering til for å lære seg å gå på ny.

– I tillegg går mye av tiden til at vi leser for barna eller at de selv ligger og hører på lydbøker. Og noen ganger klarer de til og med å prate litt, fortsetter Kvien.

Reagerer på lyd

For den yngste gutten på fire år, og som ligger på sykehus i Boston i USA, er situasjonen fortsatt kritisk. Men også her opplever familien lysglimt.

Kvien kan fortelle at gutten tydelig reagerer når foreldrene snakker til ham. Det ser de ved at han responderer på beskjeder om å løfte på armer og ben.

– Men vi vet at vi fortsatt står foran tunge dager, sier Kvien.

Han påpeker overfor TV2 at de er en stor familie som alle hjelper til så godt de kan.

– Og det føles godt å kunne hjelpe. I tillegg gir det oss styrke å oppleve all den støtten vi får fra kjente og ukjente, avslutter Kvien.