FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)
FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)

Stangeland og Talleraas tiltalt for pensjonsjuks

Det bekrefter forsvareren til Anders Talleraas til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to tidligere stortingspolitikerne er tiltalt for trygdebedrageri etter å ha mottatt stortingspensjon de ikke hadde krav på.

– Jeg kan bekrefte at det er tatt ut tiltale mot min klient. Han er tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri, sier Anders Talleraas' advokat, Bjørn Stordrange til TV 2.

TV 2 får bekreftet at også Magnus Stangeland er tiltalt for det samme. De to fikk forkynt tiltalen fredag formiddag.

Det er Riksadvokaten som har tatt beslutningen om å tiltale de to tidligere stortingspolitikerne på bakgrunn av etterforskningen til Økokrim.

For mye pensjon

Det var i slutten av august 2008 at Riksrevisjonen avdekket uregelmessige pensjonsutbetalinger til seks tidligere stortingsrepresentanter. Riksrevisjonen og leder Jørgen Kosmo slo fast at Kjell Magne Bondevik, Magnus Stangeland og de fire andre tidligere toppolitikere hadde mottatt i alt 5,7 millioner kroner i pensjon som de ikke hadde krav på.

De seks skal ha fått for mye utbetalt i pensjon etter den såkalte 75-årsordningen, der kravet er at summen av alder og funksjonstid på Stortinget skal være minst 75 år.

I februar 2009 ble det kjent at Økokrim startet etterforskning mot seks tidligere stortingsrepresentanter. De seks var Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Thor-Eirik Guldbrandsen (Ap), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Tore Austad (H).

SE REPORTASJE FRA TV 2 NYHETENE I VIDEOVINDUET UNDER (artikkelen fortsetter under vinduet)

424245

Renvasket for anklagene

I mars 2009 ble Brundtland og Austad renvasket for anklagene. Dette betyr at Økokrim ikke fant det sannsynlig at disse to hadde gjort en tilsiktet kriminell handling selv om de har fått for mye utbetalt i stortingspensjon.

Sakene mot Bondevik og Gulbrandsen ble henlagt på bakgrunn av bevisets stilling.

– Vi har henlagt saken mot Thor-Erik Gulbrandsen på bevisets stilling. Sakene mot de to andre har vi oversendt Riksadvokaten for vurdering, sa førstestatsadvokat i Økokrim, Elisabeth Roscher til TV 2.

– Hvor store beløp dreier det seg om?

For Talleraas er det snakk om i overkant av 2,6 millioner kroner. For Stangeland er det rundt 530.000 kroner, sier Roscher.

– Jeg har handlet i god tro

Tidligere parlamentarisk leder for Høyre, Anders Talleraas, sier på telefon til tv2nyhetene.no at han selv ikke ønsker kommentere saken i dag, og henviser til sin advokat.

Magnus Stangeland fastholder at han har handlet i god tro.

– Jeg hadde aldri tatt imot disse pengene hvis jeg visste at det var ulovlig, sier han til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Stangeland: – Det er fælt

Skader Stortingets omdømme

Stortingets president, Dag Terje Andersen er ikke overrasket over at to tidligere representanter nå er tiltalt for pensjonsjuks.

Han innrømmer at saken skader Stortingets omdømme.

SE VIDEO I VINDUET UNDER

424244