bangkok_soldater_rødskjorter (Foto: David Longstreath/Ap)
bangkok_soldater_rødskjorter (Foto: David Longstreath/Ap)

General skutt i Bangkok

Rødskjortenes viktigste millitære rådgiver ble skutt i hodet under et intervju med avisen The New York Times i ettermiddag.

General Khattiya Sawasdipol behandles på sykehus etter skyteepisoden.

Vil gå hardt til verks

Tidligere i dag gjorde thailandske myndigheter det klart at de vil gå hardere til verks for å fjerne demonstrantene.

Gjennom ettermiddagen har fok hørt skuddsalver og flere eksplosjoner i sentrum av Bangkok i Thailand.

Rødskjortene har lagt beslag på et over tre kvadratkilometer stort område i et av Bangkoks viktigste forretningsstrøk.

– Folk stoler ikke på regjeringen. Regjeringen sier de vil kutte strøm og vann. Hvordan kan de gjøre det? Regjeringen bil fjerne oss. De kan bare prøve seg, sier Som Piewluang, en av demonstrantene.

- Skarpskyttere er klare

Tidligere i dag ble militære styrker sendt inn i området. Øyenvitner forteller at har sett hærens skarpskyttere legge seg i posisjon.

Demonstrantene har holdt stand i sentrum av Bangkok i fem uker.

De regimekritiske demonstrantene mener myndighetene ikke har innfridd kravene de stilte for å trekke seg tilbake fra forretningsdistriktet i hovedstaden.

Rødskjortene krever nyvalg

Mange av rødskjortene er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i 2006.

Demonstrantene krever at statsministeren trekker seg. Men statsministeren sier rødskjortene ikke viser vilje til å forhandle.

– Som svar på min forsoningsplan krever jeg konkret handling. Full stans i demonstrasjonene. Slutter de ikke å demonstrere, fortsetter jeg min fempunktsplan. Dato for valget er helt opp til meg. Det trenger ikke bli 14. november, siden vi ikke har fått noe svar. Dette har skapt uro og forlenget konflikten, sier Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva.

General Khatiiya Sawasdipol har vært rødskjortenes viktigste militære rådgiver. Hærgeneralen har valgt demonsttrantenes side mot myndighetene.

Skuddene i Bangkok i ettermiddag kan få store konsekvenser.

ThailandRød (Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS)
ThailandRød (Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS)