SNUR RYGGEN TIL NORGE: Utenlandske lakseturister vil fiske andre steder. (Foto: TV 2)
SNUR RYGGEN TIL NORGE: Utenlandske lakseturister vil fiske andre steder. (Foto: TV 2)

Lakseturister vender Norge ryggen

Stengte norske elver får turistene til å reise andre steder.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er vant til å motta velstående laksefiskere fra utlandet. Men strømmen i ferd med å avta. Nå vender lakseturistene nesen mot andre land fordi stadig flere elver stenges.

Nye beregninger viser at Bygde-Norge kan gå glipp av over 280 millioner årlig i inntekter.

Velger lakseferie i Trøndelag

– I første rekke er det roen og freden ved elva. Nydelig landskap. Noe annerledes å gjøre i ferien, sier advokat og laksefisker Stefan von Gerlach fra Köln til Lørdagsmagasinet.

FORNØYD LAKSETURIST: Stefan von Gerlach har flere ganger fisket laks i Trøndelag. (Foto: Privat)

Han forteller hvorfor han år etter år ha lagt sommerferien til Trøndelag for å fiske laks i elvene. En sterk kontrast til et hektisk liv og mangel på plass i en tysk storby.

Norsk villaks i uberørt natur har høy verdi i utlandet. Dette er turistene beredt til å bruke mye penger på.

– Ingenting overgår Norge

I Tyskland må alle som ønsker å fiske avlegge den statlige prøven for å få tillatelse. Pensumet er stort, og prøven går for å være mer krevende enn førerprøven for bil.

Alle som vil fiske i Isar-elven må ha bestått eksamen. Bare i delstaten Bayern har over 160.000 avlagt fiskeeksamen.

– Men ingenting overgår fisket i Norge. Det er toppen, sier en ungdom i München.

Anbefaler Russland fremfor Norge

Sven Buengner er turoperatør, og skreddersyr turer for laksefiskere. Nå er han betenkt over de store problemene i Norge.

– Man har hørt og lest mye i mediene. Det får man til å stille spørsmål ved hele utviklingen i Norge, mener Buengner.

Fordi en fjerdedel av elvene allerede er stengt, og de som har åpent har begrenset sesong, anbefaler han sine kunder å heller velge laksereiser til Russland.

– Mennesker som vil tilbringe tiden i natur der tingene er i orden, har en bedre fremtid i Russland. Fiskere som tidligere dro til Norge, vil nå dra andre steder. Fremtiden i Norge er usikker, mener Buengner.

ANBEFALER RUSSLAND: Turoperatør Sven Buengner er betenkt over utviklingen i Norge. (Foto: TV 2)

Milliontap

Interesseorganisasjonen for norske elver har forsøkt å beregne hva fallet betyr økonomisk.

Redusert salg av fiskekort utgjør 60 millioner kroner årlig. De lokaløkonomiske tapene blir beregnet til om lag 280 millioner kroner årlig.

– Jeg synes det er et lavt tall. Jeg vil tippe tre ganger høyere. Opp mot en milliard per år hvis man ser på alle delene av verdikjeden som er knyttet opp mot laksefisket, mener Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge.

– Dramatisk

Elveeierne mener situasjonen for villaks i Norge er dramatisk, og hevder det nå er et veldig skjevt forhold mellom villaks og oppdrettslaks. I tillegg kommer problemer med resistent lakselus og rømt oppdrettslaks.

– Vi synes det er en søkt problemstilling at norsk matproduksjon skal påvirke fisketurisme i Norge negativt, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

– Oppdrettsnæringen er opptatt av å sikre en sterk villaksindustri – en turistnæring. Vi mener den kan bestå og utvikles side ved side av oppdrettsnæringen, sier Kvistad.

Problemene godt kjent

I Köln følger advokat von Gerlach situasjonen i Norge. Han har nå tatt kontakt med tyske forbrukermyndigheter for få forsikringer om han trenger.

– Den eneste grunnen er at jeg vil vite om produktet er sunt og bærekraftig, sier han.

Tyske myndigheter vil ta kontakt med norske myndigheter for å undersøke saken.

Omdømmet til Norge som turistdestinasjon står på spill.

– Det er mange som taper penger på at turoperatørene velger å sende kundene et annet sted. Elve-Norge er utgangspunktet for hvor reiselivet begynte. Skal vi legge dette død, har vi en utfordring for hva vi kan leve av i fremtiden, mener Jørgensen i Fjord Norge.