SargastoppNett (Foto: Sargas/TV 2)
SargastoppNett (Foto: Sargas/TV 2)

– Har månelandingen i boks

Et lite norsk selskap mener de har løsningen på klimakrisen. Mener de kan sette opp et CO2-fritt kraftverk på 30 måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2007 hadde Sargas, et lite norsk teknologiselskap, et testanlegg i Sverige. På anlegget ble CO2-utslippene redusert med 98 prosent.

Nå vil Sargas sette opp en lignenede prosjekt på Kårstø i Rogaland.

Billigere

Sargas vil bygge et kraftverk i tilknytning til anlegget på Kårstø, der all CO2 skal renses og deponeres under havbunnen.

Kraftverket skal koste 1, 2 milliarder kroner, noe som er mye billigere enn de andre prosjektene som er under utredning.

sargasmannNett (Foto: Tommy Storhaug/TV 2)
sargasmannNett (Foto: Tommy Storhaug/TV 2)

Samarbeidspartner er det koreanske selskapet Daewoo, som skal stå for selve byggingen av anlegget.

– Dette er råelegant. Det har ikke vært gjort tidligere og er en skikkelig månelanding vi kan reise rundt i verden med, sier daglig leder Henrik Fleischer i Sargas.

– Dette høres ut som om det er for godt til å være sant?

– Ja, men denne gangen er det ikke det. Vi baserer oss på kjent teknologi og har har testet dette ut to steder tidligere. Vi vet at det virker, sier Fleischer.

Ingen nye oppfinnelser

Sargas skal bruke velprøvd teknologi. De behøver ingen nye oppfinnelser.

Hemmeligheten er å koke gassen under trykk, noe som gjør det lettere å rense avgassene. Sargas mener de kan bygge det i løpet av 30 måneder, noe som betyr at renseanlegget kan stå klart i 2012.

Politisk støtte

Sargas har allerede politisk støtte på Stortinget for prosjektet.

Både KrF og Frp har snakket med Sargas, og er veldig imponert over det de har presentert.

– Vi synes det er veldig bra at det finnes norske industriledere som tør å satse på dette. Nå må myndighetene la dem få slippe til, sier miljøpolitisk talskvinne i Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal. Også Ketil Solvik-Olsen i Frp er positiv.

– Det er veldig fint at vi har selskap som er villige til å ta egen risiko i slike prosjekter. Sånn sett skiller Sargas seg fra andre aktører, sier han til TV 2 Nyhetene.

I regjeringen er de ikke avvisende, men foreløpig finnes ingen penger til å støtte prosjektet. Statssekretær Robin Kåss i Olje - og energidepartementet oppfordrer Sargas til å søke regjeringen om midler til å få prosjektet realisert.