Flyulykke Libya Flight recorder  (Foto: LYLJB)
Flyulykke Libya Flight recorder (Foto: LYLJB)

Flystyrten i Libya: Flyets sorte bokser funnet

Boksene som kan gi svar på hva som gikk galt ved flystyrten i Libya er funnet.

Granskere fra flere havarikommisjoner gjør seg nå klare til å finne svaret på hva som gikk galt da Afriqiyah Airways flight 771 fra Johannesburg til Tripoli styret i det flyet skulle lande noen minutter etter klokken 06 onsdag morgen.

Nytt fly

Produsenten av flyet, Airbus, har meddelt gjennom den franske flyhavarikommisjonen at de stiller eksperter og kunnskap til rådighet overfor granskerne som skal undersøke ulykken. Det er normalt at flyfabrikanter, samt havarikommisjonen fra fabrikantens hjemland deltar i havariundersøkelsene.

Flyet som ble levert så sent som i fjor, var utstyrt med to såkalte sorte bokser. Disse ble begge raskt funnet. Boksene er i virkeligheten oransje for å lettere bli funnet.

Opptak

Den ene boksen gjør opptak av hva som sies i flyets cockpit. Opptaket gjøres slik at også eventuelle lydalarmer høres. Den andre boksen er en ferdskriver som kontinuerlig registrerer en rekke parametere ved flyet, slik at en kan rekonstruere ulykken mest mulig nøyaktig og se om noe plutselig gikk feil.

Blant et som lagres er hvordan pilotene hadde stilt inn instrumentene og flyets hastighet og høyde. Det registreres også normalt tilbakemeldinger fra følere flere steder på flyet.

To ulykker

Flyet som styrtet var av typen Airbus A330-200. Ulykken er den andre med flytypen. Den forrige ulykken skjedde med Air France flyging 447 fra Rio de Janeiro i Brasil til Paris i fjor. Flyet styrtet i Atlanterhavet. De sorte boksene fra dette flyet har ikke blitt funnet og gjennomgått.

Flymaskinen var en av tre maskiner av samme type som Afriqiyah Airways opererer. Flyselskapet har også flere i bestilling hos Airbus.