KAFFEKOS: Nordmenn elsker en god kopp svart kaffe. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
KAFFEKOS: Nordmenn elsker en god kopp svart kaffe. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Nordmenn drikker ti milliarder kopper kaffe i året

Vi er i verdenstoppen i kaffedrikking.

Du kjenner deg kanskje igjen: Starter dagen med en god kopp svart kaffe på jobben. I løpet av dagen er du kanskje innom en kafé, eller trakter deg en kopp til nyhetene hjemme om kvelden.

I snitt drikker kaffedrikkende nordmenn 3500 kopper kaffe i året. Det er nesten ti kopper om dagen, skriver Pressenytt.

– Norge er et lite land, men i kaffesammenheng er vi likevel viktige. Dersom produksjonslandene hadde hatt det samme kaffekonsumet som oss i Norge, ville det utvilsomt vært et større press på de gode kvalitetene, noe som er positivt for hele bransjen, sier informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

Skal lære av Norge

I 2009 drakk vi over 45.000 tonn kaffe i Norge. Det plasserer oss helt i toppen blant verdens kaffedrikkende land.

Nå vil resten av verden lære å drikke kaffe av Norge.

– Vi har en visjon om å spre vårt kaffebudskap utover Norges landegrenser. Kaffen som serveres i mange land er tynn og ofte svært bitter. Det er ikke alltid det er råvaren det er noe galt med, vel så ofte er det måten den er tilberedt på, sier Lynes.

Det norske fokuset på kvalitet og riktig tilberedning skal nå spres til flere kaffenasjoner.

Svart kaffe gir god kaffe

2,8 millioner nordmenn drikker kaffe. Av disse foretrekker 80 prosent å drikke kaffen svart. Det fungerer som en kvalitetssikring.

– I de fleste europeiske land fylles kaffekoppen gjerne opp med melk og sukker. Men god kvalitet står best på egne bein, og det er ikke nødvendig med melk og sukker når kaffen som serveres er god, hevder Lynes.