vei2
vei2

Sp-topp mener veistandarden en stor skam

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er kritisk til den rødgrønne regjeringens samferdselssatsting.

På besøk hos lokale partifeller i Flesberg kommune i Buskerud får Lundteigen se trestubber som stikker opp gjennom grusdekket på en av de lokale fylkesveiene.

– Det er for lite penger til å vedlikeholde og oppruste veiene i Norge. Det er en stor skam og det er noe den rødgrønne regjeringen må se å få gjort noe med, sier Lundteigen.

Som representant for regjeringspartiene i finanskomiteen på Stortinget er han langt fra tilfreds med hvordan vedlikeholdet av veier har blitt prioritert i regjeringskvartalet.

– Det er kanskje naturlig at de som ikke lever og virker i distriktene ikke forstår situasjonen, sier Lundteigen.

Minner om gele

I Balsfjord i Troms bor Pål Bærø langs fylkesvei 287 som har fått lite vedlikehold siden den stod ferdig på 1950-tallet, det er innbyggerne langs veien svært lite tilfredse med.

– Her er det ikke brukt noen penger på vegvedlikehold, her er det bare brukt penger på å gjøre veien såpass kjøbar at den ikke skal stenges, sier Pål Bærø til tv2nyhetene.no

For to år siden kjøpte han ny bil. Allerede nå må den på verksted for understellsbehandling, i følge Bærø på grunn av den dårlige veistandarden.

– 6000 kroner takk, bilen er kjørt 35.000 så det er helt bortinatta, sier Bærø.

Dårlige riksveier

I helgen fortalte TV 2 om standarden på riksveiene som vil bli dårligere i årene som kommer, til tross for at regjeringen lover å satse på samferdsel.

Les også: Mer dårlig vei i vente

I handlingsprogrammet til Statens vegvesen fram til 2013 slås det fast at «Rammene til drift og vedlikehold av veinettet vil ikke være tilstrekkelig til å stanse videre vekst i forfallet».

Når forfallet øker betyr det at flere veier får dårligere standard. I handlingsprogrammet skriver Statens vegvesen at andelen veier med svært dårlig dekkestandard vil øke fra dagens åtte prosent til opp mot 20 prosent innen 2013.

Må kjøre sakte

På tur i Flesberg kommune i Buskerud slår bilen til Per Olaf Lundteigen ned på grusdekket, og lokalpolitiker Oddvar Garås (Sp) advarer mot å kjøre for fort på de dårlige veiene.

– Du må kjøre i 15 – 20 kilometer i timen for å komme velberget fram, sier Garås.

Han møter forståelse hos sin partifelle på Stortinget, som setter frem konkrete krav til hvordan standarden på norske fylkesveier bør være.

– Det er fast dekke, asfalt og 10 tonns akseltrykk, sier Lundteigen.

Bare en drøm

For et par uker siden var fylkesvei 287 i Balsfjord nesten ufremkommelig. For Pål Bærø er det bare en fjern drøm å få fast dekke på veien gjennom bygda.

– Vi skulle gjerne hatt fast dekke, slik at veien var kjørbar og ikke bare et vaskebrett i 14 kilometer, sier Bærø.