Sist torsdag ble det meldt om brann på et asylmottak i Prestenggata i Tromsø. Beboerene ble evakuert, og slapp med skrekken.

– Vi skal være glad for at det skjedde på dagtid, sier Seyyed Reza Johari som var blant de evakuerte.

 

Dyster statistikk 

En undersøkelse gjort av Norsk brannvernforening viser at det de siste tre årene er meldt om brann eller branntilløp på halvparten av asylmottakene i Norge.

–  Dette er jo atskillig hyppigere branntiløp enn det man ser ellers i boliger. Her må man ha fokus på å forebygge bedre og informere bedre, til eiere og beboere, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

 

Gamle, slitte boliger

 

Mange steder er eldre eneboliger tatt i bruk som asylmottak.  Det er også tilfelle i Tromsø, der brannen sist torsdag utviklet seg svært raskt .

– Bygget er gammelt med mange hulrom, og det viste seg også at bygget var isolert innvending med never. Det førte til rask brannspredning inne i konstruksjonene, forteller brann og redningssjef Nils Ove Sollid i Tromsø kommune.

 

40 prosent er påtent

 

Matlaging oppgis som årsak til fire av ti meldte branner på asylmottakene. Like mange av brannene er påtent av beboerne selv .

– Asylmottak har i mange år ligget på topp på brannstatistikken. Det må vi forholde oss til som brannmyndighet og intensivere arbeide.

Skjerpet kontroll altså?

– Vi kommer til å skjerpe kontrollene!