BLE GASSET AV FANGE: Politimannen Fredd Leirvik (til høyre) fikk eksem i ansiktet og hevelse etter at en fange brøt opp lokket til lagringskassen bak i cellebilen og sprayet ham med tåregass. (Foto: Montasje)
BLE GASSET AV FANGE: Politimannen Fredd Leirvik (til høyre) fikk eksem i ansiktet og hevelse etter at en fange brøt opp lokket til lagringskassen bak i cellebilen og sprayet ham med tåregass. (Foto: Montasje)

Angrep politiet med tåregass

Politimannen som skulle frakte raneren ble angrepet med tåregass han fant bak i cellebilen.

– Det handler om sikkerheten til oss operative der ute, sier politiførstebetjent Fredd Leirvik til Politiforum om hendelsen som fant sted da han og en politistudent skulle frakte en raner fra Mo i Rana til Bodø.

De to brukte en Mercedes Vito cellebil, der cellen er bakerst i bilen, og bak i denne celledelen er det lagerplass inne i benkene til politiets utstyr.

Fikk tilgang til politiets utstyr i bilen

Lokkene til disse lagerplassene skal ikke være mulig å få opp når bakdørene er lukket, men raneren hadde klart å bryte opp benken på turen til Bodø.

Da han påkalte oppmerksomheten til de to politimennene som fraktet ham, hadde han mørklagt cellerommet, og da Leirvik åpnet døren, ble han og politistudenten sprayet med tåregass.

Like etter kom raneren seg inn i førersetet, og prøvde å stikke unna med politibilen, som også var utstyrt med våpen fordi det rett før fangetransporten var gått alarm om et væpnet ran.

Politimennene som var delvis blindet av gassen klarte likevel å få raneren ut av bilen og overmanne ham.

Dosene med tåregass de fikk, var så store at de måtte få forebyggende behandling mot kjemisk lungebetennelse.

ADVARER KOLLEGER: Politistasjonssjef Stig Haugen i Mo i Rana
  har innført forbud mot lagring av utstyr i kassene bak i celledelen etter
  hendelsen under fangetransporten.
ADVARER KOLLEGER: Politistasjonssjef Stig Haugen i Mo i Rana har innført forbud mot lagring av utstyr i kassene bak i celledelen etter hendelsen under fangetransporten.
Leirvik fikk eksem i ansiktet og hevelse, men gjennomførte fangetransporten til tross de sterke plagene gassen påførte ham.

– Heldigvis hadde jeg med meg en fantastisk student. Han hadde ikke vært i etaten lenger enn noen måneder, men likevel gjorde han alt riktig og var helt avgjørende for at vi fikk kontroll på raneren, sier Fredd Leirvik til Politiforum.

Politiførstebetjenten er kritisk til at sikkerhetssvikten på politiets cellebiler ikke er rettet opp, og sier til politibladet at sentrale politimyndigheter ikke har gjort noe med saken.

Stasjonssjefen: – Slett håndtverk

Overfor Politiforum bekrefter politistasjonssjef Stig Haugen i Mo i Rana at Politiets Data og Materielltjeneste (PDMT) er varslet om svakheten med lokket til lagringskassene.

– Vi har kjøpt en bil til 1,2 millioner kroner ferdig rigget med utstyr godkjent av PDMT. At benkene i bilen har slike mangler, er ikke annet enn slett håndtverk, sier politistasjonssjefen.

Ifølge Politiforum gjorde ikke PDMT noe for å varsle Politidirektoratet (POD) om det som politifolk oppfatter som en alvorlig svakhet med cellebilene. Det tok fire måneder før POD fikk kjennskap til hendelsen.

– POD har innhentet informasjon om den konkrete saken det dreier seg om. På grunnlag av dette vil POD vurdere om saken krever oppfølging fra POD eller PDMT, svarer sjefsinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet til bladet.