FYRTE LØS MOT DE RØDGRØNNE: Høyre leder Erna Solberg på talerstolen. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
FYRTE LØS MOT DE RØDGRØNNE: Høyre leder Erna Solberg på talerstolen. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Erna Solberg:

Det kan bli en Siv-Erna regjering

Høyre har steget med nesten 10% siden i fjor og er i medvind. Nå er Erna klar for samarbeid.

Fredag startet Høyeres landsmøte og i dag kunne en fornøyd leder, skryte av sitt parti.

– Det har vært veldig hyggelig. Det har vært masse politiske diskusjoner, og det er veldig hyggelig å treffe masse opplagte høyere-folk i godt humør, sier Erna Solberg til God morgen Norge.

Jeg fikk en enorm støtte på landsmøtet i fjor, og på fredag sa jeg det i min tale, at det var en av de tingene som ga meg energi til å gå videre, sier hun.

I medvind

For rundt et år siden lå Høyre nede på 14 prosent på meningsmålingene. På den forrige målingen TNS Gallup gjorde for TV 2, lå partiet ti prosentpoeng høyere. Både i hovedstadsområdet og på Sør- og Vestlandet er Høyre størst.

– Sveisen og utseende er litt overvudert i denne sammenheng synes jeg, sier Høyere-lederen.

Vi gjorde noen veivalg etter at vi tapte valget i 2005. Vi har blitt flinkere til å snakke om bredden i politikken vår.

Men vi trengte en valgkamp. Ofte får du 20 sekunder på tv til å kommentere regjeringen, og da høres det ut som du bare har kritikk å komme med og ingen egne forslag.

Ny nestleder på «homseplass»

Aftenposten skrev i helgen at den nye nestlederen i Høyere, Bent Høie, overtar «den faste homseplassen» i Høyere.

Forgjengerne er Per-Kristian Foss og Erling Lae, som begge er homofile.

MENER SYKEHUS BØR HA OVERSIKT: Bent Høie, leder for Helse- og omsorgskomiteen, mener sykehusene bør ha en oversikt over legers biinntekter. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
MENER SYKEHUS BØR HA OVERSIKT: Bent Høie, leder for Helse- og omsorgskomiteen, mener sykehusene bør ha en oversikt over legers biinntekter. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Vi driver ikke kvotering på kjønn og legning, sier Erna Solberg. Man velges på politisk evne. Bent Høie er en av landets fremste sosiale helsepolitiker, sier hun.

Bent Høie (39) er leder av Helse- og sosialkomiteen på Stortinget. Han har vært stortingsrepresentant i ti år.

Les mer om Høyere her!

Samarbeidsregjering

Høyere har foretatt en rekke vedtak denne helgen som appelerer til Frp. Tidligere har de to partiene hatt mange uenigheter, men etter helgens landsmøte, er de litt nærmere hverandre.

– Jeg ønsker å samarbeide bredest mulig på borgelig side, sier Erna. Jeg mener vi har nok felles-politikk til å gi ny kurs for Norge, men det er ikke uten skjær i sjøen, det ser jeg også, sier hun.

– Det er ett vedtak der vi har forandret politikk, der Frp og Høyere nå er på samme ståsted. Det gjelder pappapermen. Nå har vi hatt pappaperm så lenge, at nå kan vi la familiene få frihet.

Det kan sikkert bli vanskelig på enkelte konservative arbeidsplasser, men det er fortsatt 10% av norske fedre som ikke tar ut permen, fordi de driver egen bedrift og dermed har de ikke råd til det. Med denne ordningen kan en av foreldrene få hele permisjonstiden.

– Jeg stemte imot, for jeg trodde ikke tiden var inne, men i prinsippet er jeg enig i at foreldrene skal få lov å bestemme selv.

Framtiden

Siden stortingsvalget i fjor høst har det skylt en blå bølge over Norge. Partilederen får derfor en viktig jobb med å mane sine partifeller til kamp for å holde på velgerne frem mot kommunevalget i 2011 og stortingsvalget 2013.

– Annenhver nordmann skal bo i en høyere kommune, sier Erna Solberg. Det har vi som en bevisst plan mot kommunevalget.

– Jeg ønsker at vi ikke skal lukke dørene for noen alternativer på ikke sosialistisk side. For valgresultatet kan fort lede til det vi har sett før. Et resultat der det er borgelig flertall, men du trenger også sentrumspartiene og Frp og deres vilje til å skape regjeringsalternativ. Vi vil diskutere med alle, sier Erna

De beste målingene viser et rent flertall for Frp og Høyere - blir det slik, kan det bli en Siv-Erna regjering?

– Det kan det bli hvis det blir et rent flertall for Høyere og Frp, sier Erna Solberg.

Les også: Siv Jensen avviser trøbbel med Carl I. Hagen