IKKE ET JA: Høyres Per Kristian Foss sier at vedtaket på partiets landsmøte ikke er et ja til Datalagringsdirektivet, men et ja til videre behandling. (Foto: TV 2)
IKKE ET JA: Høyres Per Kristian Foss sier at vedtaket på partiets landsmøte ikke er et ja til Datalagringsdirektivet, men et ja til videre behandling. (Foto: TV 2)

Foss: – Dette er ikke et ja til direktivet

Partileder Erna Solberg måtte selv gå på talerstolen da nei-argumentene mot Datalagringsdirektivet haglet på Høyres landsmøte.

Klappsalvene fra nei-siden i Høyre ble kraftigere for hvert argument mot Datalagringsdirektivet som ble presentert fra talerstolen på søndagens debatt.

Til slutt måtte partileder Erna Solberg gå på talerstolen for å be landsmøtet stemme ja til resolusjonen som var lagt fram. En resolusjon som sier ja til videre behandling av direktivet.

Høyre har vært det eneste partiet som ikke har tatt et standpunkt i forhold til direktivet som vil føre til økt overvåking av enkeltindivider.

Sterkere personvern

Det ble flertall for direktivet, men ikke et klart ja ifølge Per Kristian Foss.

– Dette er ikke et ja til Datalagringsdirektivet det må jeg understreke, fordi vi skjerper jo kravene til personsikkerhet for at Høyre skal være med på å innføre det. Men det gir partiledelsen frihet til å drive en prosess med sikte på at skal vi gå inn for direktivet, så skal vi ha en sterkere personvern enn det som ligger i regjeringens høringsutkast.

– Hvorfor var det så viktig at landsmøtet ikke sa nei til dette nå?

– Fordi vi er inne i en prosess og vi hadde gått glipp av en mulighet til å styrke personvernet ved å si nei allerede nå. Dessuten har det noen utenrikspolitiske virkninger. Det at Høyre skulle gå i spissen for å for første gang bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen, ville mange finne i strid med vår utenrikspolitiske tradisjon.

Ba landsmøtet stemme for

I debatten under Høyres landsmøte utviklet det seg til at innleggene fra nei-siden mot Datalagringsdirektivet i Høyre fikk stadig større applaus. Stemningen virket å kunne snu i salen mot et nei, før partileder Erna Solberg gikk på talerstolen.

Leder for Unge Høyre, Henrik Asheim. (Foto: TV 2/)
Leder for Unge Høyre, Henrik Asheim. (Foto: TV 2/)
– Jeg ber landsmøtet stemme for resolusjonen. Da gir dere ledelsen og stortingsgruppen fullmakt til å finne den riktige balansen mellom personvernhensyn og hensynet til politiets behov for et nytt redskap i kampen mot kriminalitet, sa Solberg.

Høyre-politiker Per-Kristian Foss sa i forkant av avtemningen at den intense applausen etter nei-innleggene på landsmøtet ikke nødvendigvis ville få uttelling i en avstemning.

– Vi som har opplevd noen landsmøter vet at det ikke bare er intensiteten i klappsalvene som teller, for der er Unge Høyre veldig flinke, sier Foss til TV 2.

Unge Høyre er skuffet

Og til tross for klappsalvene fra Unge Høyre og leder Henrik Asheim, fikk partiets unge ikke med seg landsmøtet på et nei til Datalagringsdirektivet.

– Jeg er litt skuffet for jeg hadde håpet at vi skulle få et nei allerede nå. Men det er ikke slik at landsmøtet har sagt nei til direktivet og det har blitt vist en skepsis.

Nå lover Asheim at Unge Høyre skal jobbe enda hardere for å få et endelig nei til Datalagringsdirektivet.

LES OGSÅ: Dette betyr datalagringsdirektivet for deg

SE VIDEO: (Reporter Gerhard Helskog)

423286