Parlamentarisk nestleder i SV, Heikki Holmås. (Foto: TV 2)
Parlamentarisk nestleder i SV, Heikki Holmås. (Foto: TV 2)

– Det er et svik mot fedrene

Regjeringspartiene rister på hodet av Høyres vedtak om å fjerne fedrekvoten. Frp applauderer.

I Norge er ni av ti fedre hjemme i pappaperm. Høyre vil nå fjerne fedrekvoten - og heller la det være opp til familien selv å fordele hele permisjonstiden.

Og det skaper reaksjoner.

– Sjeldent treffsikkert virkemiddel

– Jeg er overbevist om at det er flere menn som ikke vil ta ut pappapermisjon da, sier pappa Andreas Rødland.

Han får støtte fra en annen pappa, Kristian Tonby.

PAPPA I PERM: Kristian Tonby mener det er viktig at en del av foreldrepermisjonen er forbeholdt menn. (Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2)
PAPPA I PERM: Kristian Tonby mener det er viktig at en del av foreldrepermisjonen er forbeholdt menn. (Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2)

– Jeg synes det er dumt hvis de fjerner fedrekvoten helt. For jeg tror det er viktig opp mot arbeidslivet at det har en fedrekvote som er forbeholdt pappaene, sier han til TV 2 Nyhetene.

Blant regjeringspartiene er dommen over vedtaket unison. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier følgende om Høyres vedtak.

– Det er sjeldent treffsikkert virkemiddel hvis man ønsker mindre likestilling. Det har vært veldig vellykket at fedre har hatt egen permisjonsrettighet og det er riktig at vi tar vare på, sier Stoltenberg.

– Et svik mot fedrene

Parlamentarisk nestleder i SV, Heikki Holmås, kaller Høyres vedtak for et svik.

– Det er et svik mot fedrene som har fått muligheten til å være mer sammen med ungene sine og det er et svik mot alle de kvinnene som har opplevd at dette betyr en skikkelig arbeidsdeling og likestilling hjemme.

Og Høyre blir nærmest latterliggjort av sin tidligere regjerignspartner KrF.

Familiepolitisk talsmann i KrF, Øyvind Håbrekke, bruker kraftig skyts mot Høyre.

– Det er moldbopolitikk. Høyre lever i sin egen drømmeverden. Idag er det vanskeligere for fedre å be om lange permisjoner fra arbeidsgiverne sine enn det er for kvinner. Vi har ikke kommet så langt ennå at vi trenger fedrekvoten, sier Håbrekke.

Får støtte av Frp

Men Høyre-leder Erna Solberg forsvarer vedtaket.

– Når man har gjort den sosiale endringen og fått flere fedre til å ta mer permisjon, på et eller annet tidspunkt må vi som politikere slutte med å detaljregulere familiene i Norge, sier Solberg.

Og hun får varm støtte fra Siv Jensen.

– Jeg er jo veldig glad for at Høyre nå har adoptert Fremskrittspartiets familiepolitikk. Og det dreier seg om å ha en generell tillit til at den enkelte familie selv kan avgjøre hvordan de velger å oppdra barna sine, sier Frp-lederen.