Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Vil ha oblat-slutt

Årets oblater kan bli de aller siste. Les hvorfor:

De ble innført tilbake i 1993 - og siden har vi bilister fått nye klistremerker tilsendt i posten hvert år. Som vi så etter beste evne har festet på skiltene våre.

Oblatene er det synlige beviset på at du har gjort opp for deg. At årsavgiften er betalt, at du har forsikring på bilen - og at EU-kontrollen er tatt.

Kan bli overflødige

Men nå kan det vært slutt på dette. Årets oblater kan bli de aller siste. Statens Vegvesen er nemlig i gang med å se på om hele ordningen med oblater kan avvikles..

VG skriver at ny foto- og datateknologi nå kan gjøre oblatene overflødige.

Nye kontroller

- Statens vegvesen jobber kontinuerlig med en mer effektiv ressursutnyttelse. På trafikant- og kjøretøyområdet har vi, som en av flere oppgaver, startet med en gjennomgang av dagens oblatordning, sier seksjonsleder Kari Aamot til VG.

I stedet for at du og jeg kjører rundt med oblater, kan Statens Vegvesen starte nye kontroller hvor alle som ikke har gjort opp for seg blir luket ut av trafikken.

LES OGSÅ: Hvorfor har vi ikke personlige nummerskilt i Norge?

Avskaffet i Sverige

Konkret gjøres dette ved to-trinns-kontroller der alle nummerskilter først blir fotografert. Så kjøres disse mot Vegvesenets databaser og i løpet av et halvt sekund blir det sjekket om alt er i orden.

Er det ikke det, blir du så vinket inn på en stopp-post litt lenger framme. Og i verste fall blir kjøretøyet avskiltet.

Norge er i så fall ikke først med dette. I Sverige ble oblatordningen avskaffet i fjor.

LES OGSÅ: Klarer du å lese dette skiltet?

Hva mener du? Er det riktig å droppe oblatene? Skriv i vei i kommentarfeltet under: