VIL FJERNE FEDREKVOTEN: Høyres landsmøte vil la det være opp til den enkelte familie å avgjøre hvordan foreldrepermisjonen skal fordeles. (Foto: Morten Holm/Scanpix)
VIL FJERNE FEDREKVOTEN: Høyres landsmøte vil la det være opp til den enkelte familie å avgjøre hvordan foreldrepermisjonen skal fordeles. (Foto: Morten Holm/Scanpix)

Høyre vil fjerne pappakvote

Høyre vil fjerne pappakvoten på ti uker og la det være opp til den enkelte familie å fordele foreldrepermisjonen.

Det ble en engasjert debatt om foreldrepermisjon og fedrekvote på Høyres landsmøte fredag kveld.

Høyres Jan Tore Sanner kjempet på talerstolen for at familier skal miste deler av sin foreldrepermisjon dersom de ikke tar ut fedrekvoten.

Han trakk fram fedre som møter holdninger på arbeidsplassene sine, som gjør at den reelle valgfriheten for familien ikke er til stede.

Kvinneopprør

Men kvinnene på landsmøtet var ikke nødvendigvis enige med sin partikollega. De ønsker at familiene selv skal bestemme hvordan permisjonen skal fordeles.

– Skal vi være med å kjempe for familiens valgfrihet? spurte leder i Høyres kvinneforum, Linda C. Hofstad Helleland landsmøtedelegatene.

– Jeg føler jeg har en forpliktelse overfor mine velgere om å kjempe for familiens valgfrihet, konkluderte hun.

Og hun fikk landsmøtets støtte. Et klart flertall besluttet fredag at Høyre nå skal jobbe for å avskaffe fedrekvoten.

Viktig seier

I resolusjonen heter det at Høyres landsmøte vil ha et samfunn med mindre statlig styring og mer frihet for den enkelte. Dersom ikke permisjonen tas ute etter statens oppskrift, straffes foreldrene ved at de mister flere uker av permisjonen. Dette innskrenker familiens frihet og tar ikke høyde for at hver familie har ulike behov.

Det heter også at fedrene må gis selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger.

– Det var veldig viktig. Nå er Høyre på rett side for familienes valgfrihet - mot de rødgrønnes tvangstrøye, sa Helleland til TV 2 Nyhetene etter avstemningen.

Og Jan Tore Sanner var ingen dårlig taper.

– I politikk så må man lære seg å tape og vinne med samme sinn. Jeg synes vi hadde en kjempegod debatt, konstaterte han etter nederlaget.

Partileder Erna Solberg stemte for en dissens om å opprettholde pappakvoten inntil videre, men hun understreker at hun er tilhenger av prinsippet om full frihet til å fordele permisjonstiden.