Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over én milliard kroner står mellom partene i jordbruksoppgjøret. Bøndene og deres organisasjoner mener de bør få 1,8 milliarder kroner for å sikre norsk landbruk og bøndenes lønninger. Staten på sin side vil bare gi 750 millioner kroner.

– Vi må sette oss ned og se på dokumentet for å se om det i det hele tatt er grunnlag for forhandlinger. Dette er helt på grensen til hva vi kan akseptere, så vi vil bruke helga på det og se hva vi kan gå videre med, sa Nils T. Bjørke, leder for Norges Bondelag, kort tid etter at staten kom med sitt tilbud.

Kongsberg-bonden Dag Fossen som også er medlem av Senterpartiet karakteriserer statens tilbud slik:

– Tror ikke det er voksne folk som står bak, for det er ikke seriøst.

– Ap kan samarbeide med Høyre

Fossen og de fleste andre bønder i Norge ønsker seg høyere lønn. De mener Soria Moria-erklæringen går langt i å love at inntektsgapet mellom bønder og andre lønnsgrupper skal tettes, men at dagens tilbud som vil gi en inntektsvekst på 3,4 prosent ikke er nok for å få tette gapet.

Det er særlig regjeringens største parti som får skylden for dette av Fossen.

– Jeg synes at Arbeiderpartiet bør lytte. Jeg synes at de bør skjønne at deres tid hvor de hadde rent flertall er forbi. Og hvis Arbeiderpartiet ønsker å ha et langsiktig samarbeid med Senterpartiet og oss grunneiere og vi som bor utover bygda, så må de oppføre seg på en annen måte. Eller så får de gå og samarbeide med Høyre da. Det er helt greit det, hvis det er det dem vil, mener Fossen.

– Hvis de ikke tar hensyn til oss så har de ikke noe flertall.

Må doble tilbudet

Dag Fossen mener staten må bla opp minst 1,5 milliarder kroner for at det skal monne, altså dobbelt så mye som forhandlingsleder Leif Forsell la på bordet fredag formiddag. Men dette har Fossen liten tro på at vil skje.

– For regjeringen ser det ut som om de har lagt opp til brudd. Regjeringen ønsker sannsynligvis brudd, tror han.

Nå mener han tiden er inne for å vurdere hva Senterpartiet og norske bønder får ut av det rødgrønne samarbeidet.

– Hva er det vi har igjen for å samarbeide da? Ja, det er litt bedre enn den forrige regjeringen, men det er jo som å si at du er bare litt under vannet, du drukner jo da og, sier Senterparti-bonden.