Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 14 fredag la staten fram sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør. Oppgjøret vil gi bøndene 750 millioner kroner ekstra. Det er ikke nok for bondeorganisasjonene.

– Vi trenger tid for å vurdere om dette er tilstrekkelig grunnlag for forhandlinger, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Øko-penger

Tilbudet fra staten skal være rettet mot jordbruk i distriktene, og da spesiellt mot produksjon av melk, storfekjøtt og sau.

– Prisendingene for forbrukerne blir minimale og bil bety en økning på under 0,5 prosent, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell.

Staten vil øke bevilgningen over statsbudsjettet med 330 millioner kroner neste år, mens 280 millioner skal komme fra økte målpriser på råvarer fra jordbruket. Resten kommer fra blant annet økt bruk av jordbruksfradrag i skatteoppgjøret.

Myndighetene vil også øke pengene til miljøtiltak med drøye 100 millioner kroner, en firedel av dette til økologisk jordbruk.

– Statens tilbud i dag er først og fremst godt og balansert, og det inneholder veldig klare prioriteringer, sier Forsell.

Milliardforskjell

Bøndene på sin side krevde 1,86 milliarder kroner og reagerer på tilbudet fra staten.

– Regjeringen løper fra sine løfter med tanke på videreutvikling av inntekt og foretar en omfordeling som særlig rammer kornbøndene og Jærbøndene hardt, sier Bjørke.

– Mest skuffa er vi over at vi ikke tilbys ei kronemessig inntektsutvikling som andre og et lavinntektstillegg, slår Bjørke fast.