HAR JOBBER I FINNMARK: Politimester Geir Ove Heir.
HAR JOBBER I FINNMARK: Politimester Geir Ove Heir.

Politimester: – Det finnes ledige politijobber

Over 70 prosent av politistudentene som snart er ferdig utdannet står uten jobb. Men det finnes jobber de kan søke på, konstaterer politimesteren i Vestfinnmark.

Om få uker er 432 nyutdannede politifolk klare til å gjøre Norge enda tryggere. Men svært mange av disse står uten en jobb å gå til.

Det får politimesteren i Vestfinnmark til å reagere.

Ledig i nord

– Det jeg reagerer på er at det faktisk finnes ledige stillinger i politiet. Vi skal ansette sannsynligvis to nye studenter mandag, og vi har forsatt tre-fire ledige stillinger bare i vårt distrikt, sier Geir Ove Heir til TV 2.

– Jeg vet også at det er andre politidistrikt i nord som har ledige stillinger, påpeker han.

207 av de 432 avgangsstudentene ved Politihøgskolen har deltatt i en undersøkelse om jobbsøking. Over 70 prosent av avgangsstudentene sier de ennå ikke har fått seg jobb.

Politimesteren tror mange unge politifolk gjerne vil bo i sentrale strøk når de er unge, men mener man som nyutdannet bør prøve seg i distriktene. På nettstedet politijobb.no finnes det oversikt over ledige stillinger i etaten.

Tilbyr høyere lønn

– Når man starter en karriere så må man starte en plass. Det er ikke uvanlig at man i politiet og andre yrkesgrupper i hvert fall i begynnelsen må flytte litt på seg, sier Heir.

Han opplyser at det er gode støtteordninger for både flytte- og bostøtte i Finnmark.

– Vi har mulighet til å gi høyere startlønn, og stipendordninger hvis de binder seg for ett eller to år, tilskudd til boliger og familietilpasninger.

Krass kritikk mot Storberget

Justisminister Knut Storberget (Ap) har flere ganger uttalt at det skal satses på å få flere politifolk i gatene med rekordstore kull på Politihøgskolen.

– Vi trenger flere politifolk ute i gatene og derfor har vi et rekordstort opptak på Politihøgskolen, har Storberget uttalt.

Torsdag fortalte TV 2 at flere av fjorårets studenter også fått beskjed om at de ikke får fortsette i politiet.

Refser Storberget

– Det er en total mangel på evne til å planlegge, sier justiskomiteens nestleder André Oktay Dahl (H) til TV 2.

Han mener Storberget har ført Stortinget bak lyset.

– Jeg skal ikke si at han bløffer, men Storberget evner ikke å se forskjell på propaganda og informasjon til Stortinget. Man er mer opptatt av å sende ut pressemeldinger om hvor fantastisk alt er, og så gjemmer man seg bort når problemene kommer, sier Dahl.

Høyrepolitikeren mener det står mellom mer penger på bordet eller justisministerens avgang.

Se video (saken fortsetter under videovinduet):

422862

Mener de nyutdannede får jobb

Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap) mener kritikken er uberettiget.

– Han kan finne ut at det han sier kan slå tilbake mot han selv. Det hadde vært naturlig hvis en nestleder i justiskomiteen hadde tatt kontakt med departementet og spurt om det er riktig det som har kommet ut, eller om vi sitter på annen informasjon. Da ville han sluppet å bruke denne type retorikk som han gjør nå, sier Moland Pedersen til TV 2.

Se hele intervjuet med Pedersen (saken fortsetter under videovinduet):

422900

– Men det er riktig at 70 prosent at disse studentene står uten jobb nå?

– Jo, det er rett, sier Moland Pedersen.

Ifølge statssekretæren har 110 av 432 nyutdannede politifolk fått jobb. Ytterligere 285 stillinger er ledige, hvorav 18 av disse er uten søkere.

– Summerer man kommer man raskt til 370. I tillegg var statsministeren ute og redegjorde for en stor satsing som kommer på politiets utlendingsenhet i forbindelse med revidert statsbudsjett. Jeg er rimelig sikker på at studentene får jobb. Men noen må være villige til å flytte på seg.

Mener politiet har nok penger

Politiets Fellesforbund krever at justisminister Knut Storberget åpner pengesekken og bevilger 200 millioner kroner for å sikre fjorårets og årets politistudenter jobb.

Men i Justisdepartementet er beskjeden klar:

– Det ble satt av penger i fjorårets budsjett og det er også penger i årets budsjett. Politi har fått en vekst i budsjettene sine på 1,3 milliarder kroner. Vi mener at innenfor disse rammene er det mulig å sikre disse stillingene, sa Terje Moland Pedersen (Ap) til TV 2 torsdag.