toyen (Foto: Montasje)
toyen (Foto: Montasje)

AMK-bråket på Tøyen henlagt

Familien til en norsktyrkisk kvinne som døde på Tøyen i januar ble anmeldt for truende adferd. Nå er saken henlagt.

Under ambulansebråket på Tøyen i Oslo i januar ble flere norsktyrkiske familiemedlemmer lagt i bakken og anmeldt av politiet. Etter fire måneders etterforskning henlegges saken.

Ringte ni ganger til AMK

Den 3. januar døde 63 år gamle Døndu Tulum av hjertesvikt på Tøyen i Oslo. Da hadde familien ringt ni ganger til AMK og bedt om ambulanse. TV 2 har tidligere avslørt de dramatiske lydloggene som ender i full krangel mellom familiemedlemmer og helsepersonellet.

På grunn av den opphetede situasjonen kom politiet fram til stedet før ambulanse. Ifølge Oslo universitetssykehus - Ullevål, hadde familien kommet med drapstrusler. Det er en av årsakene til at flere slektninger ble lagt i bakken og påsatt håndjern.

Hør lydloggene: Moren døde mens AMK og familien kranglet

Ambulansepersonellet granskes

I ettertid ble tre familiemedlemmer til offeret anmeldt av Oslo-politiet. Og i fire måneder har Asker og Bærum politidistrikt etterforsket anklagene mot den norsktyrkiske familien. I dag fikk deres bistandsadvokat vite at saken er henlagt.

– Saken har vært omfattende etterforsket av politiet. De har hatt alle sammen til avhør, altså alle de mistenkte. Politiet har kommet fram til at saken skal henlegges, sier bistandsadvokat Shahzad Nazir til TV2.

Men for Døndu Tulum er ikke saken over. For mens familiemedlemmene går fri, granskes helsepersonellet som var involvert i saken av Statens Helsetilsynet.

– Blir vanskelig å sikre akutt hjelp

Oslo universitetssykehus - Ullevål, reagerer slik på politietterforskningen:

– Vi tar politiets henleggelse til etterretning. Men vi ser med bekymring på at våre ansatte i sin arbeidssituasjon i økende grad blir utsatt for trusler. De som utfører en slik akuttjeneste må kunne føle absolutt trygghet i sitt arbeid. Uten en slik trygghet blir det vanskelig å sikre akutt nødhjelp i enhver situasjon, sier klinikkleder Olav Røise ved akuttklinikken, Oslo universitetssykehus.