SNART FERDIG: Om få uker er 432 nyutdannede politifolk klar til tjeneste i Norge. (Foto: Lars Rørholt/TV 2)
SNART FERDIG: Om få uker er 432 nyutdannede politifolk klar til tjeneste i Norge. (Foto: Lars Rørholt/TV 2)

Nyutdannede politifolk står uten arbeid

432 politistudenter er om få uker ferdigutdannede. Men de har ingen jobb å gå til.

Om få uker er 432 nyutdanna politifolk klare til å gjøre Norge enda tryggere. Bare de hadde en jobb å gå til.

– Jeg har sett på litt lærerjobber, lærervikar eller gymlærer. Det er sinnsykt frustrerende å gå tre år på skole og så ikke få jobbe med det man utdanner seg til, forteller politistudent Olav Chan til TV 2.

– Det blir for dumt altså

207 av de 432 avgangsstudentene ved Politihøgskolen har deltatt i en undersøkelse om jobbsøking. Rundt 70 prosent venter på svar på jobbsøknaden, men i følge Politiets fellesforbund vil det ikke bli ansatt flere.

FRUSTRERT: Politistudent Olav Chan mener det ikke finnes nok
  politijobber til nyutdannede politifolk. (Foto: Lars Rørholt/TV 2)
FRUSTRERT: Politistudent Olav Chan mener det ikke finnes nok politijobber til nyutdannede politifolk. (Foto: Lars Rørholt/TV 2)

Studentene trodde de gjorde et trygt yrkesvalg. For flere ganger har de hørt justisministeren uttale at det nå satses på å få flere politifolk i gatene med rekordstore kull på Politihøgskolen. Etter perioder med overtidsnekt blant politifolk og færre patruljerende politifolk i gatene. Tidligere har justisminister Knut Storberget (Ap) sagt følgende til TV 2 Nyhetene:

– Vi trenger flere politifolk ute i gatene og derfor har vi et rekordstort opptak på Politihøgskolen.

Over 70 prosent av avgangsstudentene sier de ennå ikke har fått seg jobb. Samtidig har flere av fjorårets studenter fått beskjed om at de ikke får fortsette i politiet.

UTEN JOBB: Politistudent Aleksander Gorman ser mørkt på fremtidens
  jobbmuligheter. (Foto: Lars Rørholt/TV 2)
UTEN JOBB: Politistudent Aleksander Gorman ser mørkt på fremtidens jobbmuligheter. (Foto: Lars Rørholt/TV 2)

– Når Storberget drar fram Politihøgskole-kortet sitt om at han utdanner flere politifolk, så skyter han seg selv i foten. For det finnes ikke jobber til oss, forteller Chan.

Han får støtte fra medstudent Aleksander Gorman.

– Sist jeg så nå så var det tjue stillinger ute og vi er 300 studenter nå som søker jobber. Det blir for dumt altså, sier Gorman.

Skylder på politidistriktene

MER PENGER: Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen,
  mener det går på troverdigheten løs for justisministeren om det ikke
  bevilges mer penger. (Foto: Aage Aune/TV 2)
MER PENGER: Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, mener det går på troverdigheten løs for justisministeren om det ikke bevilges mer penger. (Foto: Aage Aune/TV 2)
Politiets Fellesforbund krever at justisministeren åpner pengesekken og bevilger 200 millioner kroner for å sikre fjorårets og årets politistudenter jobb.

– Det dette dreier seg om er faktisk troverdigheten til justisministeren og regjeringen i forhold til den satsingen som de har bedyret. Derfor må de sørge for at alle får jobb , sier leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen til TV 2 Nyhetene.

Men i Justisdepartementet sender de ballen videre. De hevder at det er politidistriktene dette står på og at de har fått tildelt midler til å ansette nye politifolk.

– Det ble satt av penger i fjorårets budsjett og det er også penger i årets budsjett. Politi har fått en vekst i budsjettene sine på 1,3 milliarder kroner. Vi mener at innenfor disse rammene er det mulig å sikre disse stillingene, sier statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap).

NOK PENGER: Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland
  Pedersen (Ap), mener politidistriktene har fått mer enn nok penger til
  å ansette nye politifolk. (Foto: Aage Aune/TV 2)
NOK PENGER: Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap), mener politidistriktene har fått mer enn nok penger til å ansette nye politifolk. (Foto: Aage Aune/TV 2)

Uansett hvem som har ansvaret, så står politidstudentene uten en jobb å gå til.

– Jeg skulle kjøpe meg leilighet og få meg jobb. Men alt er lagt på is nå for jeg aner ikke hva som skjer, forteller en oppgitt Olav Chan som snart er ferdig med Politihøgskolen.

Ledig stilling: Reinpoliti

Men det finnes noen ledige stillinger i politiet. På nettstedet politijobb.no finnes det oversikt over ledige stillinger i etaten. Men de fleste stillingene er sentrert i Finnmark. I Vest-Finnmark politidistrikt har politimester Geir Ove Heir for tiden flere ledige stillinger. Blant annet som reinpoliti.

– Vi har hatt ganske jevnt med ledige stillinger. Vi har nettopp fått besatt ei stilling på Nordkapp som har vært utlyst i et år.

Politimesteren tror mange unge politifolk gjerne vil bo i sentrale strøk når de er unge, men tror det er når man er nyutdannet at man bør prøve seg i distriktene. Heir opplyser at det er gode støtteordninger for både flytte- og bostøtte i Finnmark.

– Noen blir her kanskje bare et år. Andre blir her resten av livet hvis de stifter familie.

Leder for politistudentene i Oslo, Sindre Kolstad, tror ikke det er noen vegring for å jobbe i for eksempel Finnmark, men det går på at ikke alle har muligheten til å flytte så langt, hvis de har forpliktelser i for eksempel Oslo.

– Men jeg tror også at politidistriktene i utkant-Norge nok opplever større pågang på ledige stillinger enn tidligere. Nyutdannede politistudenter vil gå langt for å få jobb som nettopp politi.

LES OGSÅ: Politifolk vil ha action i byene