svartebørsbilletter (Foto: Tor Byggland)
svartebørsbilletter (Foto: Tor Byggland)

– Kan tjene 30.000 om dagen på svartebørsbilletter

Tre år etter at forbudet kom, tjener organiserte gjenger fremdeles grovt på organisert salg.

Gjenger tjener penger på organisert salg av svartebørsbilletter tre år etter svartebørsloven som forbyr slikt salg, avslører TV 2 hjelper deg i kveld.

Og enkelte svartebørshaier kan angivelig tjene 30 000 kroner eller mer på en god salgsdag under store konserter eller arrangementer som er utsolgt.

Anniken Huitfeldt, kulturminister (Foto: Tor Byggland)
Anniken Huitfeldt, kulturminister (Foto: Tor Byggland)

Kulturministeren reagerer

Nå reagerer kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) på svartebørssalget.

– Vi har visst at dette har foregått i noen grad, men dette ser ut til å være veldig organisert, sier Huitfeldt etter at TV 2 hjelper deg har vist henne reportasjen.

TV 2 hjelper deg har filmet svartebørsselgere over to dager i april, da Metallica spilte på Telenor Arena i hovedstaden.

Samarbeider om salg

I løpet av disse dagene var det mellom 10 og 20 svartebørsselgere som aktivt jobbet med å selge billetter i områdene rundt konserten. Flere av svartebørsselgerne samarbeidet og sto strategisk plassert ved gangstiene rundt konsertområdet. Enkelte med remser med billetter i hånden.

Svartebørsbilletter, svartebørsselger (Foto: Tor Byggland)
Svartebørsbilletter, svartebørsselger (Foto: Tor Byggland)
TV 2 hjelper deg fikk blant annet tilbud om å kjøpe billetter til 1000 kroner stykk, som i utgangspunktet kostet 585 kroner i utsalg.

Ingen av svartebørsselgerne som TV 2 hjelper deg kontaktet ønsket å snakke.

– Profesjonelle

– De er delvis profesjonelle. De har holdt på med dette lenge og de er på alle arrangementer. Enkelte har holdt på i 10-15 år, sier Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec som leverte sikkerhetstjenester under Metallica-konsertene.

Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec  (Foto: Tor Byggland)
Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec (Foto: Tor Byggland)
Pro Sec er et stort norsk sikkerhetsselskap som blant annet har sikkerheten under Øyafestivalen og en lang rekke store arrangementer i Norge. Pro Sec leverer også sikkerhetstjenester til festen i forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris.

– 30.000 kroner dagen

– Jeg har hørt at de har tjent alt fra 10.000 til 30.000 kroner per dag, men også høyere summer. Dette har jeg hørt fra enkelte av dem. Men ikke alle ønsker å snakke om det, sier Kristiansen til TV 2 hjelper deg.

Lederen av sikkerhetsselskapet sier til TV 2 hjelper deg at de observerer svartebørssalg på absolutt alle store konserter, under forutsetning av at det er utsolgt.

– Se på håndheving av loven

Den såkalte svartebørsloven kom i 2007 og forbød salg av billetter til kultur-og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for.

Kirk Hammett (Foto: Tor Byggland)
Kirk Hammett (Foto: Tor Byggland)
– Vi må se på hvordan man håndhever denne loven med Justisdepartementet. For dette foregår, som TV 2 viser, i et relativt stort omfang, sier Huitfeldt.

– Skal det være slik?

– Selvfølgelig skal det ikke være slik. Ingen har interesse av at det blir solgt dyrere billetter enn det de er verdt, sier kulturministeren.

Anniken Huitfeldt mener også at det er nødvendig med en dialog med konsertarrangører og nettsteder der billetter blir viderformidlet.

Se TV 2 hjelper deg i kveld klokka 20.30.

Trenger du vår hjelp i en forbrukersak? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.

FANS: Her er fans som allerede har sikret seg billetter klare for Metallica-konsert på Telenor arena. (Foto: Tor Byggland)
FANS: Her er fans som allerede har sikret seg billetter klare for Metallica-konsert på Telenor arena. (Foto: Tor Byggland)