Zlatko Pendovski, sjefskirurg i det norske militære feltsykehuset i Maimana.  (Foto: Lars Kroken / Forsvaret )
Zlatko Pendovski, sjefskirurg i det norske militære feltsykehuset i Maimana. (Foto: Lars Kroken / Forsvaret )

– Fikk stoppet blødningen etter to minutter på operasjonsbordet

Kirurgen ved det norske militære feltsykehuset i Maimana beskriver dramatiske minutter da norske soldater ble skadd søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er sterkt. Det er spesielt, vi vet at bak enhver soldat og offiser så står det familie og venner - og pårørende. Det gjør noe spesielt med deg når det er folk man omgås til daglig, sier Daniel, besetningsmedlem på det norske helikopteret som var med å evakuere de sårede norske soldatene.

Les også: – Hadde de ikke kommet til oss i tide, hadde det ikke gått bra

Kamp mot klokka

Han forteller om de dramatiske minuttene under evakueringen hvor de fikk to hardt skadde soldater om bord i helikopteret.

– Vi tok av og fra vi lukket døren, så var det bare å gå på med livreddende førstehjelp, sier Daniel.

De mest kritisk skadde, en soldat i 20-årene og en i 40-årene, ble fraktet til sykehus med det norske helikopteret. Samtidig ble det bedt om forsterkninger fra den norske leiren i Maimana.

Daniel og resten av besetningen om bord i helikopteret kjempet en kamp mot klokken for å hjelpe de norske soldatene. Han trekker fram tidsfaktoren som avgjørende faktor når man forholder seg til kritiske traumeskader.

– Den store utfordringen er, når du har skudd og splintskader, så er det penetrerende på kroppen. De skadene man får i sånne situasjoner er gjerne årsak til alvorlige blødninger som man ikke nødvendigvis får stoppet utenfor kroppen, og da er det kirurger som er nødt til å gjøre jobben, utdyper han.

– I tillegg er det i overkant av normal kapasitet å fly to kritisk skadde i samme helikopter.

Se intervjuet med Daniel i videovinduet under:

Reddet livet

– På søndag var det en skikkelig røff situasjon. Vi fikk informasjon om at det i felten, var minst fire skadde norske soldater. To av dem var kategori A, som betyr at de hadde alvorlige skader, mens de andre to var kategori C som betyr mindre skader, sier Zlatko Pendovski, sjefskirurg ved det norske militære feltsykehuset i Maimana.

– En av de skadde var kritisk skadd, pasienten var i sjokk - og hadde alvorlige problemer med pusten og store blødninger. Vi dro umiddelbart til operasjonssalen og gjorde alt som var nødvendig. Etter to minutter på operasjonsbordet klarte vi å stoppe blødningen og redde livet hans.

Se intervjuet med sjefskirurgen i videovinduet under:

De øvrige fire soldatene som ble såret, slapp unna angrepet med lettere skader. To av dem ble evakuert til det militære sykehuset i PRT Meymaneh, mens de to siste har fått behandling på stedet. Samtlige av de sårede nordmennene ble påført skudd og/eller splintskader.

Les også: Seks norske soldater skadd i Afghanistan, to alvorlig

Den norske patruljen var på vei for å ta kontakt med afghansk politi på sjekkpunkter nedover dalen. Det var mellom to slike sjekkpunkter at den norske patruljen ble tatt i bakhold.

Totalt ble åtte soldater skadet i angrepet.