PÅ FRIERFOT: Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell, frir til erkefienden Høyre for å få støtte i partiets kamp mot datalagringsdirektivet.  (Foto: TV 2)
PÅ FRIERFOT: Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell, frir til erkefienden Høyre for å få støtte i partiets kamp mot datalagringsdirektivet. (Foto: TV 2)

Ap og SV frir til Høyre

EUs omstridte datalagringsdirektiv splitter regjeringen. Nå frir både Ap og SV til erkefienden Høyre, som kan avgjøre saken på sitt landsmøte til helgen.

SV ber Høyre si nei, mens Arbeiderpartiet gjør det de kan for å overbevise Erna Solberg og co. om å si ja.

Høyre er det eneste partiet som ennå ikke har tatt stilling til EUs omstridte datalagringsdirektiv. Saken blir et hett tema på partiets landsmøte til helga.

– Vi har ikke tatt stilling til EUs datalagringsdirektiv. Vi skal ha en bred og god debatt, sier Høyre-leder Solberg.

Ber partiet si nei

SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, viser til Høyres liberale tradisjon og ber partiet si nei til direktivet.

– Dette er en sak som vi liberale sosialister og Høyre-folk med lang liberal tradisjon bør være enige om. Dette dreier seg om personvern, og at man ikke skal registrere data om oss som er uskyldige. Det dreier seg om å være forsiktige med å lagre all elektronisk trafikkdata. En ny EU-rapport viser at det ikke finnes dokumentasjon på at lagring av slike personopplysninger faktisk fører til bekjempelse av kriminalitet. Derfor må vi si nei til direktivet nå, sier Solhjell til TV 2 Nyhetene.

Saken splitter den rødgrønne flertallsregjeringen i to. Regjeringspartner Arbeiderpartiet er rivende uenig med SV og ber Høyres landsmøte si ja.

– Jeg håper at Høyres landsmøte legger en kunnskapsbasert tilnærming til grunn. Politiet bør få tilgang til slik trafikkdata. Det er viktig for å bekjempe kriminalitet og sikre befolkningen trygghet, sier Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen.

– Ta stilling nå, Erna

Høyre-leder Erna Solberg trives godt i sentrum av begivenhetene.

Og hun ber like godt sitt landsmøte om å utsette hele avgjørelsen til over sommeren.

– Jeg tror det å bruke litt tid er en god idé og så får vi se om landsmøtet er enig. Landsmøtet er suverent, sier hun og får følgende oppfordring i retur fra SVs Bård Vegar Solhjell:

– Ta stilling nå, Erna. Dette er din sjanse. Det er den eneste saken du avgjør i norsk politikk i løpet av åtte år.

– Hvis jeg skulle imøtekommet Solhjell nå, burde han jommen ha imøtekommet meg ganske grasalt på andre områder om personvern. De gjør dette til et spill. Og jeg synes ikke man skal spille med så alvorlige ting som kriminalitetsbekjempelse og personvern, sier Solberg.