hellas_1024 (Foto: AFP/SCANPIX)
hellas_1024 (Foto: AFP/SCANPIX)

Hellas: Flere hundre tusen ut i streik

Folket protesterer mot sparetiltak og lammer flytrafikken til og fra landet.

Fra midnatt stengte alle flyplasser i Hellas for 48 timer da flere hundre tusen statsansatte gikk ut i streik. Streiken er en protest mot myndighetenes tøffe økonomiske sparepakker som blir iverksatt for å bedre den greske økonomien og er den tredje generalstreiken på tre måneder.

Se direkte video fra Aten øverst i artikkelen.

Tar fra de som har minst

I slutten av uken skal det greske parlamentet stemme over et forslag til sparepakke som vil fryse lønnen på dagens nivå, kutte i pensjonsutbetalingene og øke skattene.

Fagforeningstalspersoner mener dette kun vil ramme de som allerede har lite.

BØRSENE NED: En aksjespesialist på Wall Street fortviler etter at frykten for at EU ikke skal klare å få kontroll med Hellas gjeldsproblemer sendte børesene ned i hele verden. (Foto: AP Photo/David Karp)
BØRSENE NED: En aksjespesialist på Wall Street fortviler etter at frykten for at EU ikke skal klare å få kontroll med Hellas gjeldsproblemer sendte børesene ned i hele verden. (Foto: AP Photo/David Karp)

– Det er andre ting regjeringen kan gjøre før de tar pengene fra en pensjonist som bare tjener 500 euro (i underkant av 4000 kroner), sa Spyros Papaspyros, leder for fagforeningen ADEDY på gresk fjernsyn onsdag.

I tillegg til fly, er også tog, ferger, offentlige sykehus og skoler blir rammet av streiken.

Tar til gatene

De største fagorganisasjonene har varslet at de skal møtes i sentrum av Aten på formiddagen onsdag før de marsjerer gjennom byen, skriver NTB.

Demonstrasjonene 1. mai endte med sammenstøt mellom anarkister og politi, og tirsdag demonstrerte flere hundre tusen offentlig ansatte.

Kan få store konsekvenser

Samtidig som den skrale økonomien får greske arbeidere til å trekke ut i gatene for å demonstrere, trekker den også ned børsene over hele verden. Nå frykter mange at Hellas sine problemer skal dra med seg Portugal, Italia og Spania ned i det økonomiske uføret.

EU jobber i samarbeid med det internasjonale pengefondet IMF med å få finansiert en massiv redningspakke for å unngå nettopp dette.

Problemet har inntil nå vært at Tyskland, som i så fall må låne ut mest penger, har vært skeptisk, men nå har landets regjering med Andrea Merkel i spissen snudd, og vil anbefale det tyske parlametet å stemme for et forslag som EUs finansministere har blitt enige om.

Les også: Finansministre sier ja til låneavtale til Hellas

Før tiltakspakken kan settes i verk må den imidlertid godkjennes av 15 europeiske parlament.