OPPTATT AV FALKER: Terrorlederen Osama bin Laden har i en årrekke pleid sin lidenskap for jaktfalker mens han har bodd trygt i Iran, hevder ny dokumentar. (Foto: Montasje)
OPPTATT AV FALKER: Terrorlederen Osama bin Laden har i en årrekke pleid sin lidenskap for jaktfalker mens han har bodd trygt i Iran, hevder ny dokumentar. (Foto: Montasje)

– Bin Laden driver falkejakt i Iran

Terrorlederen har levd et beskyttet liv utenfor Irans hovedstad siden 2003, og dyrker sin lidenskap for jaktfalker, hevder ny dokumentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden, skjuler seg ikke i karrige fjellområder nord i Pakistan, slik som mange tror, men bor komfortabelt i en bevoktet leilighet nord for Irans hovedstad Teheran, melder den amerikanske tv-kanalen Fox News.

Disse opplysningene kommer fram i en ny dokumentar som også viser en av de mindre kjente sidene ved al-Qaida-lederen – hans lidenskap for falkejakt.

– Møtte bin Laden seks ganger

De to islandske filmskaperne Thorkell S. Hardarson og Örn Arnarson har intervjuet en iransk krigsherre som i dokumentaren hevder at han har møtt bin Laden seks ganger siden 2003 i forbindelse med falkejakt.

Det siste bekreftede møtet mellom de to skal ha skjedd i 2008.

– Han reiser rundt med bare fire livvakter, sier iraneren, som har levert jaktfalker til de velstående jaktlagene bin Laden har vært en del av.

Dresserte falker er svært kostbare, og i deler av den arabiske verden regnes falkejakt som en sport for de ekstremt rike.

I dokumentarfilmen gis det et innblikk i en verden som få har kjennskap til, og dokumentarfilmskaperne har fått en av verdens fremste eksperter på falkejakt til å lette på sløret.

Alan Parrot har i mange år arbeidet for kongefamiliene i Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene, og sørget for at de to islendingene fikk et intervju med iraneren som møtte bin Laden.

– Troverdig, mener tidligere CIA-agent

Parrots avsløringer om bin Ladens interesse for jaktfalker støttes av den tidligere CIA-agenten Robert Baer, som sier at det er flere trekk ved Parrots historie som gjør den troverdig.

Baer sier at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA kjenner godt til bin Ladens mangeårige interesse for falkejakt.

I 1999 sporet CIA opp terrorlederen i Sør-Afghanistan, der han befant seg på falkejakt. Satelittbildene tydet imidlertid på at han oppholdt seg der sammen med høytstående personer fra De forente arabiske emiratene.

Det ble derfor bestemt at USA ikke skulle slå til med krysserraketter for å ta livet av ham.

Opplysningene om at bin Laden kan befinne seg i Iran sammenfaller ifølge Fox News med flere meldinger som de siste årene har kommet om landets forhold til al-Qaida.

En av dem er at en av Osama bin Ladens koner og seks av hans barn befinner seg i husarrest i Iran.