IKKE FLERTALL: Leder Erna Solberg i Høyre har ikke lenger flertall på Stortinget sammen med Frp og Siv Jensen, hvis den siste TV 2-gallupen var valgresultat. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
IKKE FLERTALL: Leder Erna Solberg i Høyre har ikke lenger flertall på Stortinget sammen med Frp og Siv Jensen, hvis den siste TV 2-gallupen var valgresultat. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

Ikke lenger helblått

Flertallet glipper for Høyre og Fremskrittspartiet på fersk TV 2-gallup.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to partiene på høyresiden leder imidlertid fortsatt stort over de rødgrønne.

Nær flertall

Regjeringspartiene samler 42,9 prosent og er langt unna flertall med 76 mandater, mens Høyre og Fremskrittspartiet får en oppslutning på 46,4 prosent og 83 mandater. Dermed mangler de to partiene på høyresiden to mandater på flertall i målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i mai.

– Jeg vil ha et sterkest mulig borgerlig flertall fremover, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Mens Høyre og Fremskrittspartiet for første gang etter valget fikk flertall sammen på TV 2s gallup i april, er de avhengig av Kristelig Folkeparti for å få flertall i mai.

Litt ned for Erna

Etter at Høyre for en måned siden fikk sin høyeste oppslutning på nesten ni år, går partiet tilbake med 1,9 prosentpoeng til 24,2 prosent.

– Det er ikke lov for en Høyre-leder å være skuffet over 24,2 prosent, det er et kjempebra resultat i forhold til der vi har ligget i mange år, sier Solberg.

Høyre er fortsatt større enn Fremskrittspartiet som får en oppslutning på 22,2 prosent (- 0,2). Bakgrunnstallene viser at det er flere kvinner enn menn som vil stemme Høyre.

– Jeg gleder meg voldsomt over det som tidligere kvinnepolitisk leder. Jeg tror det har å gjøre med form og at vi nå er samarbeidsvillige, åpne og kanskje ikke så konfliktorienterte og kranglete som vi ble oppfattet en stund, sier Solberg.

Se alle tallene fra denne målingen, andre målinger og gjennomsnitt.

Rømmer fra Jens

Arbeiderpartiet går frem med 2,0 prosentpoeng fra april til 31,1 prosent. Fortsatt er oppslutningen langt lavere enn valgresultatet i fjor høst på 35,4 prosent.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet siden stortingsvalget har mistet over 100.000 velgere til Høyre og Fremskrittspartiet. Svært få velgere har gått motsatt vei. Arbeiderpartiet vinner nye velgere som satt hjemme og ikke hadde stemmerett i fjor høst.

Et stortingsvalg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 55 mandater, ni færre enn de fikk ved valget. Sosialistisk Venstreparti ville fått 12 mandater (+ 1) og Senterpartiet 9 mandater (- 2).

De små partiene

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 5,1 prosent (- 0,1). Det ville gitt partiet 9 mandater på Stortinget, et mindre enn de fikk ved valget.

Senterpartiet får 5,2 prosent (- 0,6) som ville gitt 9 mandater (- 2) og Sosialistisk Venstreparti 6,6 prosent (+ 1,1) som ville gitt 12 mandater (+ 1).

Venstre har ikke fått noe løft på den første målingen etter at Trine Skei Grande overtok som partileder. Partiet kan notere seg for 3,2 prosent (- 0,7) som er den dårligste målingen for partiet på TNS Gallups målinger for TV 2 siden før valget i 2005.

Rødt får 1,5 prosent (+ 0,4), men kaprer ingen mandater på Stortinget. Andre partier og lister får til sammen 0,8 (+ 0,1). Miljøpartiet De Grønne er størst blant de andre partiene med 0,4 prosents oppslutning.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 964 personer i tidsrommet 26. april – 2. mai. 75,4 prosent av de spurte oppgir preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 – 2,8 prosent, størst for de største partiene.