FORBUDT: Torsdag avgorde det belgiske parlamentet at det skal bli forbudt å bære nikab eller burka. Frankrike vil trolig også forby hodeplaggene. (Foto: Fred Ernst)
FORBUDT: Torsdag avgorde det belgiske parlamentet at det skal bli forbudt å bære nikab eller burka. Frankrike vil trolig også forby hodeplaggene. (Foto: Fred Ernst)

Belgia forbyr burka

Personer som trosser forbudet kan straffes med bøter eller fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Representantkammeret i nasjonalforsamlingen i Belgia har vedtatt et forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og nikab på offentlig sted, melder NTB.

Forhindrer identifikasjon

I alt 136 representanter i den folkevalgte forsamlingen stemte for det landsomfattende forbudet, mens to unnlot å stemme. Det var ingen stemmer mot forslaget. Det er heller ikke ventet at det belgiske senatet vil stanse forbudet.

Ifølge vedtakets ordlyd blir det nå forbudt å gå med plagg som forhindrer full identifikasjon av personen som går med det. Forbudet omfatter dermed religiøse hodeplagg som burka og nikab.

Kan straffes med bøter og fengsel

Forbudet gjelder på alle steder som er «ment for offentlig bruk eller tjenesteytelse». Det kan gjøres unntak for arrangementer som karneval.

Personer som trosser forbudet, kan straffes med bøter på 15-25 euro (118-196 kroner) eller fengsel i sju dager.

I byen Maaseik i Belgia har de lenge hatt et forbud mot bruk av burka og nikab i offentlig rom.

Se TV 2s reportasje fra Maaseik:

383213

Først i Europa

Med dette blir Belgia det første europeiske landet som innfører et slikt forbud.

Også i den franske nasjonalforsamlingen vil det bli lagt fram et forslag som forbyr bruk av heldekkende hodeplagg i mai.

Forbudet skal gjelde for alle offentlige steder.

– Dette er et framtidsrettet tiltak. Når en gruppe i samfunnet bærer heldekkende plagg, er det et tegn på at den stenger seg inne og avviser våre felles verdier, sa talsmannen Luc Chatel etter at Nicolas Sarkozy hadde drøftet saken på et regjeringsmøte i Paris tidligere i måneden.

(NTB/tv2nyhetene.no)