Bratsbergbanen er lokaltoget til Notodden (Foto: Tom Bundli / TV 2/)
Bratsbergbanen er lokaltoget til Notodden (Foto: Tom Bundli / TV 2/)

Regjeringen vil sikre drift av Bratsbergbanen

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa garanterer fire års drift av Bratsbergbanen. – Vi har merket oss det sterke engasjementet, sier Kleppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag fortalte TV 2 at til tross for regjeringens lovnad om økt satsing på jernbanen står lokaltoget til Notodden, Bratsbergbanen, i fare for å bli nedlagt. Innbyggerne i Notodden samlet seg i en aksjonsgruppe for å presse samferdselsdepartementet til å sørge for videre drift av banen som er bindeleddet mellom Sørlandsbanen og Vestfoldbanen. Nå har de blitt hørt.

Torsdag kveld opplyser samferdselsdepartementet i en pressemelding at de likevel vil sørge for driften. Dermed tar regjeringen til følge ønsket fra fylkeskommunen.

Sikrer fire års prøvedrift

– Regjeringen er innstilt på å inngå en avtale med Telemark fylkeskommune om videreføring av drift på Bratsbergbanen på nærmere vilkår, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. (Foto: TV 2/)

Avtalen går ut på at staten skal kjøpe transporttjenester i en prøveperiode på fire år fra 1. januar 2011. Den årlige rammen skal være på 16 millioner kroner. Fylkeskommunen skal sørge for finansiering av driften ut 2010.

– Vi ønsker å styrke tog som framkomstmiddel, og har registrert det sterke engasjementet som er rundt Bratsbergbanen, sier samferdselsministeren.

– Det er jo dette vi vil

Det er også en forutsetning at fylkeskommunen legger en strategi for å øke passasjertallet til 100.000 passasjerer per år. Dette målet må også oppnås hvis driften skal fortsette ut over prøveperioden.

Fylkesordfører i Telemark, Gunn Marit Helgesen (H), skulle etter planen møte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa fredag for å diskutere fremtiden til banen som har vært i drift siden 1917. Lovnadene fra samferdselsministeren om penger til videre drift, var også ønsket fra fylkeskommunen.

– Det er jo en seier. Det er jo dette vi vil, at staten skal drifte banen. Men hvorfor Kleppa offentliggjør dette i kveld og ikke på møtet i morgen, synes jeg er rart, sier Helgesen til tv2nyhetene.no.

Fylkesordføreren har likevel tenkt å møte opp på Kleppas kontor fredag, selv om hun allerede har fått ønsket oppfylt. Nå vil Helgesen diskutere kravene fra samferdselsministeren og legge en plan for fremtiden.

– En stor seier

Leder for folkeaksjonen for Bratsbergbanen, Asgeir Drugli, er strålende fornøyd med avgjørelsen fra samferdselsministeren.

AKSJONSGRUPPE: Innbyggerne på Notodden protesterer og har dannet en egen aksjonsgruppe for fortsatt drift av lokaltoget. (Foto: Tom Bundli / TV 2/)
– Det er jo veldig bra. Det er en stor seier for alle som har jobbet for banen. Det er en stor seier for folkeaksjonen som tydeligvis har fått oppmerksomhet langt inn i de politiske korridorene, sier Drugli til tv2nyhetene.no.

Aksjonsgruppa ble etablert i påsken, på et tidspunkt da det så ut som at alle hadde gitt opp, forteller aksjonsledere. Aksjonsgruppen vokste raskt og skapte engasjement i lokalbefolkningen både på Notodden og i Grenland.

Har tro på økt passasjertall

En av forutsetningen for videre drift er at fylkeskommunen legge en plan for å øke passasjertallet til 100.000. Det tror aksjonslederen er et reelt mål.

– Jeg tror oppmerksomheten rundt aksjonen kan brukes som markedsføring av banen. Det aller viktigste er at Kleppa sier hun vil kjøpe togtjenester i fire år fremover. Fram til nå har det vært for seks måneder av gangen.

Lederen av aksjonsgruppa for Bratsbergbanen, Asgeir Drugli. (Foto: Tom Bundli / TV 2/)

Drugli mener at kravet fra Kleppa om å øke passasjerantallet er rimelig. Aksjonsgruppen er glad for at de har blitt hørt.

– I dag er det en god dag for mange folk i Grenland og på Notodden. Seieren kom så brått på, så det blir ikke så mye feiring. Men vi skal få markert det på skikkelig vis, avslutter Drugli.