PRIVAT HJELP: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)  er åpen for mer samarbeid med private for å finansiere utbygging av vei  og jernbane. (Foto: Morten Holm/Scanpix)
PRIVAT HJELP: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er åpen for mer samarbeid med private for å finansiere utbygging av vei og jernbane. (Foto: Morten Holm/Scanpix)

Øker presset på Kleppa

Staten må overta ansvaret for driften av Bratsbergbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det krever fylkestinget i Telemark, som håper regjeringen vil sørge for fortsatt drift av strekningen mellom Notodden og Skien.

Statens ansvar

Da fylkespolitikerne torsdag formiddag drøftet hvordan de skal bruke overskuddet på fjorårets regnskap var det bred enighet om at staten må overta ansvaret for driften.

- Dersom vi får bindende signal om statlig kjøp av drift for fire år fra 2011 så er Telemark fylkesting villige til å være med å sikre videre drift ut året, sa gruppelederen for de borgerlige partiene i fylkestinget, Johan Tønnes Løchstøer (V).

For åtte år siden stod strekningen i fare for å bli nedlagt, men fylkeskommunen fikk på plass en avtale med staten som sikret videre drift. Dersom ikke staten fortsatt vil støtte driften kan banen bli lagt ned allerede 13. juni.

- Våre midler til å drive jernbane er ikke tilstede, det vil ramme for hardt både kollektivtrafikken og videregående skole sa tidligere stortingsrepresentant Sigbjørn Molvik (SV) i debatten.

Vilje til løsning

Fylkesordfører Gunn Marit Helgesen (H) møter fredag samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa for å diskutere fremtiden til banen som har vært i drift siden 1917.

- Dersom staten forplikter seg til å drive banen i fire år fra årsskiftet, er vi villige til å finne en løsning frem til utgangen av året, sier Helgesen til tv2nyhetene.no.

Fylkesordføreren håper regjeringen innser at de må ta ansvaret dersom ikke toget som brukes av mange pendlere mellom byene i Telemark skal bli nedlagt.

Les også bloggen: Kampen for lokaltoget

- Minner om Union

Flere rikspolitikere har tatt til orde for at driften av Bratsbergbanen bør fortsette. Likevel kan det nærme seg siste avgang for toget.

- Det minner litt om Union-saken. Alle er for, men likevel så skjer det motsatte, sa Ragnar Steinstad (Rødt) som minnet om hva som skjedde da papirfabrikken Union i Skien ble lagt ned i 2005, selv om politikerne lovet fortsatt drift.

Kjemper for banen

På Notodden kjemper en egen aksjonsgruppe mot nedlegging av Bratsbergbanen.

- Jernbane kunne vært en flaggsak for regjeringen, men vi ser alle hvordan det har gått, sier leder for aksjonsgruppa Asgeir Drugli.

Som kommunestyremedlem og tidligere varaordfører for Solidaritetslista (en sammenslutning av partiene Rødt og SV) på Notodden reagerer han kraftig på

- Det er en total ansvarsfraskrivelse, sier Drugli.