HER HØRER BROWN MIKROFONTABBEN: En hardt presset Labour leder fikk avspilt mikrofontabben på direkten i BBCs radiosending onsdag. Tabben kan koste ham valgseieren.  (Foto: Scanpix)
HER HØRER BROWN MIKROFONTABBEN: En hardt presset Labour leder fikk avspilt mikrofontabben på direkten i BBCs radiosending onsdag. Tabben kan koste ham valgseieren. (Foto: Scanpix)

Browns «Jekyll & Hyde-øyeblikk» kan koste ham valgseieren

Gordon Brown hånes i britiske aviser etter mikrofontabben onsdag.

Rett før kveldens tredje og siste partilederdebatt i Storbitannia, ser det ut som om det meste går på tverke for Labour-leder og statsminister Gordon Brown.

Du kan følge partilederebatten direkte og delta i livebloggen vår fra kl. 21.15 her.

Han har tapt de to tidligere tv-debattene, og onsdag begikk Brown en tabbe av de sjeldne da han baksnakket en 66 år gammel kvinne mens mikrofonen fortsatt var festet på jakken.

Stipendiat Øyvind Bratberg ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo tror at Browns mikrofontabbe er svært skadelig for en allerede hardt presset Labour-leder.

LES OGSÅ: Brown trodde mikrofonen var av – kalte kvinne trangsynt

– Kan fylle begeret

– Dette var svært skadelig for Brown. Dette er en type episode som kan fylle begeret, sier Bratberg til Nyhetskanalen.

Etter at Gordon Brown avsluttet samtalen med Gillian Duffy med ordene «det var veldig hyggelig å møte deg, du er kledd i de riktige fargene i dag», baksnakket statsministeren den 66 år gamle enkefruen så snart han satte seg i baksetet på den ventende bilen.

– Det var en katastrofe. Dere skulle aldri ha plassert meg med den kvinnen. Hvem sin idé var det? Det var helt latterlig. Hun var en sånn trangsynt dame ... Hun sa at hun pleide å stemme Labour, sa Gordon Brown da bilen hans kjørte bort fra valgkampbesøket i Rochdale.

Se Browns mikrofontabbe her:

421172

– Et «Jekyll & Hyde-øyeblikk»

Bratberg mener dette «Jekyll & Hyde»-øyeblikket kan hefte ytterligere ved Browns omdømme, drøye to måneder etter at han ble omtalt som en bøllete sjef som gir sine underordnede ørefiker.

– Han har et omdømme som nokså brutal i personbehandling. Noe av det som er litt skummelt med denne episoden, er den «Jekyll and Hyde»-aktige overgangen fra en vennlig og åpenhjertig mann utenfor bilen, og i det øyeblikket han har satt seg inn, går han over i en mer snerrende fremtoning med nokså rasende kommentarer om en av sine egne velgere. Det er klart at dette ikke tar seg spesielt godt ut, mener Bratberg.

Men mye avhenger av hvordan Gordon Brown fremstår i torsdagens tv-sendte partilederdebatt, mener han. De to fjernsynsoverførte partilederdebattene har ikke gitt god uttelling for Labour-lederen, sier Bratberg, som er ekspert på britisk politikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Scenen der den tredje og siste tvoverførte partilederdebatten skal foregå gjøres klar i Birmingham. (Foto: Reuters)
Scenen der den tredje og siste tvoverførte partilederdebatten skal foregå gjøres klar i Birmingham. (Foto: Reuters)

– Nick Clegg er den som har fått suverent størst oppmerksomhet fordi han kommer inn som et friskt pust. Cameron har gått noe tilbake, og Gordon Brown har stått nærmest på stedet hvil. Brown og Labour har en betydelig jobb å gjøre den siste uken som gjenstår av valgkampen hvis de skal komme opp i noe som ligner på regjeringsposisjon, sier Øyvind Bratberg.

Torsdag ble Labour-lederen igjen konfrontert med partiets innvandringspolitikk, et døgn etter at 66 år gamle Gillilan Duffy stilte ham til veggs med spørsmål om det samme temaet.

På spørsmål fra en velger om hva Labour vil gjøre i forhold til innvandringspolitikken, svarte Brown ifølge Daily Mail.

– Jeg forstår uroen rundt hva som skjer i folks nabolag, og jeg forstår folks frykt.

sun (Foto: Faksimile av the Sun torsdag.)
sun (Foto: Faksimile av the Sun torsdag.)
Torsdag forsøkte Gordon Brown etter beste evne å legge den belastende mikrofonepisoden bak seg, og omtalte onsdagens hendelse slik:

Brown: – I går var i går

– I går var i går. I dag vil jeg snakke om fremtidsutsiktene for økonomien, sa Gordon Brown under et møte med fabrikkarbeidere i Midlands ifølge the Daily Telegraph.

Men Labour-lederen får en tøff utfordring med å overbevise britiske velgere om at han er rett mann å satse på. For i torsdagens avisoverskrifter blir det ikke spart på kraftsalvene.

Den konservative avisen Daily Express slår fast at Brown er hykleren som bringer skam over Storbritannia («A Hypocrite Who Shames Britain»), mens the Daily Telegraph kort og godt slår fast at onsdagen for Brown var en katastrofal dag («Day of Disaster»).

Taboidavisen the Sun skriver at 66-årige Gillian bare skulle ut og handle brød, men kom hjem igjen med «Brown Toast».

Følg den avgjørende partilederdebatten i videovinduet under.

421324