DELELINJEAVTALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre signererer sammen med sin russiske kollega Sergej Lavrov. (Foto: TV 2)
DELELINJEAVTALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre signererer sammen med sin russiske kollega Sergej Lavrov. (Foto: TV 2)

USA kaller delelinjeavtalen et lovende signal

Delelinjeavtale mellom Russland og Norge i Barentshavet viser økt vilje til samarbeid fra Moskvas side, mener USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Avtalen mellom Norge og Russland er nok et lovende signal om at Russland vil bygge sin politikk i Arktis på samarbeid og søke etter felles interesser, sier USAs viseforsvarssjef Alexander Vershbow.

– En slik holdning må vi selvsagt oppmuntre til, sier han.

Les også: Enighet om delelinjen i Barentshavet

«Historisk gjennombrudd»

Vershbow, som har en fortid som amerikansk ambassadør i Moskva, nøler ikke med å kalle delelinjeavtalen for et historisk gjennombrudd.

Samtidig understreker han viktigheten av å bedømme Russland ut fra hva landet faktisk gjør, og ikke lytte til hva representanter i den russiske nasjonalforsamlingen til enhver tid måtte si.

– Noen russiske politikere har brukt prangende retorikk om Russlands krav i Arktis, men den russiske regjering har derimot en konstruktiv tilnærming til dette, sier Vershbow.

40 år gammel grensetvist

Det var under en pressekonferanse tirsdag det ble klart at Norge og Russland hadde blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet.

Dermed var en 40 år gammel grensetvist løst. Den anbefalte løsningen innebærer at det omstridte området på omkring 175.000 kvadratkilometer deles i to tilnærmet like deler.

(TV 2/NTB)