AKSJONSGRUPPE: Innbyggerne på Notodden protesterer og har dannet en egen aksjonsgruppe for fortsatt drift av lokaltoget. (Foto: Tom Bundli / TV 2/)
AKSJONSGRUPPE: Innbyggerne på Notodden protesterer og har dannet en egen aksjonsgruppe for fortsatt drift av lokaltoget. (Foto: Tom Bundli / TV 2/)

Aksjonsgruppe kjemper mot nedleggelse av lokaltoget

Mens regjeringen lover å satse på jernbanen, kan toget til Notodden bli nedlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innbyggerne protesterer og har dannet en egen aksjonsgruppe for fortsatt togdrift.

Lover kamp

I Telemarksbyen har de dannet en egen aksjonsgruppe som kjemper for toget.

– Det å se politikere snakke om jernbanen samtidig som vi ser at vårt eget togtilbud legges ned, henger rett og slett ikke på greip, sier lederen av aksjonsgruppa for Bratsbergbanen Asgeir Drugli til tv2nyhetene.no.

Lederen av aksjonsgruppa for Bratsbergbanen, Asgeir Drugli. (Foto: Tom Bundli / TV 2/)

Hvor mange som bruker toget er vanskelig å vite, billettautomaten på toget som TV 2 var med i dag var til reparasjon, dermed var det ikke mulig å betale for reisen.

– Når du skal basere vurderingene dine om togtilbudet er godt eller ikke på antall betalende passasjer så er den tomme plassen her for betalingsautomaten beskrivende for situasjonen, sier Drugli.

Opp til staten

Bratsbergbanen sto i fare for å bli nedlagt allerede for åtte år siden. Da grep fylkeskommunen inn og fikk i stand en avtale med staten som sikret driften.

– Fylkeskommunen har ikke ansvar for å drive jernbane. De pengene må staten bidra med, for det er et statlig ansvar å kjøre tog. Om ikke forsvinner banen, sier fylkesordfører Gunn Marit Helgesen (H) til tv2nyhetene.no.

Bratsbergbanen er lokaltoget til Notodden (Foto: Tom Bundli / TV 2/)

Torsdag skal fylkespolitikerne i Telemark diskutere om de skal gå inn med midler til fortsatt drift av Bratsbergbanen ut året.

– Dersom staten forplikter seg til å overta ansvaret for banen fra årsskiftet er vi villige til å sikre drift ut året, sier Helgesen.

Viktig bindeledd

Bratsbergbanen binder bluesbyen Notodden sammen med Skien og Porsgrunn og brukes blant annet av mange skoleelever og studenter.

– Jeg bruker det nesten hver dag når jeg tar det til skolen, sier Kristine Lien Aasland.

Sammen med flere andre ungdommer i byen er hun svært opptatt av å sikre fortsatt togtilbud, fordi det gir større valgmuligheter for utdanning.

– Det er viktig for oss og vennene våre som pendler til Skien og Porsgrunn, sier Erlend Grimeland.

Får ingen løfter

Lederen for aksjonsgruppa for Bratsbergbanen Asgeir Drugli mener det er uakseptabelt at ikke politikerne kan sørge for fortsatt drift av strekningen.

– Det er en total ansvarsfraskrivelse, sier Drugli.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ga ingen løfter da hun ble utfordret om Bratsbergbanens videre skjebne under spørretimen i Stortinget.

– Jeg vil ikke si verken ja eller nei på dette tidspunktet, sa Kleppa.

Se hele Kleppas svar på spørsmål fra Høyres Torbjørn Røe Isaksen her:

Torsdag skal fylkestinget i Telemark drøfte Bratsbergbanens videre skjebne, som kan bli avgjort fredag når fylkesordfører Gunn Marit Helgesen møter samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.