Carl August Fleischer og Arne Treholt (Foto: TV 2)
Carl August Fleischer og Arne Treholt (Foto: TV 2)

Fleischer og Treholt hyller Jens og Jonas

Både Carl August Fleischer og Arne Treholt forhandlet med russerne på 70-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arne Treholt var sentral i forhandlingene med russerne på 1970-tallet. Han var statssekretær, protesjé og høyre hånd til daværende havrettsminister Jens Evensen, som ledet de såkalte gråsoneforhandlingene.

Treholt er imponert

Nå er Treholt ikke annet enn imponert over den jobben regjeringen har gjort for å bli enige med Russland om en historisk avtale, som fastsetter grensene i Barents- og Polhavet.

– Jeg har all mulig respekt for den innsatsen som statsministeren og utenriksministeren åpenbart her har gjort for å finne fram til en fornuftig avtale, sier Treholt til TV 2 Nyhetene.

– Det er en historisk avtale. Betydningen av den går fram av det forhold at vi har holdt på med tålmodige forhandlinger gjennom 40 år, sier Treholt.

– Mye vanskeligere den gang

Også jusprofessor Carl August Fleischer var sentral i de innledende forhandlingsrundene med Russland på 70-tallet.

– Vi hadde helt klart en mye vanskeligere oppgave den gang. Hvis vi hadde regnet med at vi skulle få et kompromiss slik vi har fått i dag, så hadde vi neppe trodd det på 70 tallet, sier Fleischer til TV 2 Nyhetene.

Den kalde krigen får skylda

Årsaken var Norges anspente forhold til daværende Sovjetunionen.

– Mye av forklaringen ligger i den kalde krigen og den atmosfæren som var inntil muren falt, og vi fikk et tøvær i Europa, sier Treholt.

– Det var en kalddusj for oss den gang da den Sovjetiske delegasjonen mente at dette ikke var noe omstridt område. Den grensen som måtte gjelde var russernes standpunkt, noe de holdt fast på lenge, sier Fleischer.

– Imponert over kompromissviljen

Men selv om den kalde krigen sørget for et vanskeligere forhandlingsklima er både Treholt og Fleischer imponert over dagens historiske avtale.

– Jeg må si jeg er imponert over den politiske vilje til kompromiss som begge lands regjeringer her har hatt. Det som er overraskende er at begge land har vist vilje å avvike fra sine prinsippilelel standpunkter om den såkalte midtlinjen.

Dette er en avtale i Havrettstraktatens ånd, sier Treholt til TV 2 Nyhetene.