MISFORNØYD: Norge er den store taperen i grenselineavtalen med Russland. Det meinar Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund som seier Norge har gitt frå seg store områder.  (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)
MISFORNØYD: Norge er den store taperen i grenselineavtalen med Russland. Det meinar Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund som seier Norge har gitt frå seg store områder. (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)

– Norge er den store taparen i Barentshavet

Norge er den store taparen i grenselineavtalen med Russland. Det meinar Fiskebåtredernes Forbund som seier Norge har gitt frå seg store områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er ein svært dårleg avtale. Norge er den store taparen og har gitt frå seg store områder, seier ein misnøyd administrerande direktør Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund til Tv2 Nyhetene.

Forbundet organiserer havfiskeflåten i Norge som er fiskebåter over 28 meter.

Gråsona er norsk

– 95 prosent av gråsona i Barentshavet er i utgangspunktet norsk område. Når Norge gir frå seg halvparten til Russland så seier det seg sjølv at russarane har tent på å vente i 40 år på denne avtalen, seier Maråk.

NY GRENSE: Slik er grensen mellom Norge og Russland etter at det er oppnådd enighet mellom våre to land.
NY GRENSE: Slik er grensen mellom Norge og Russland etter at det er oppnådd enighet mellom våre to land.

Taper store ressurser

Konsekvensen av grenselinjeavtalen er at  Norge gir frå seg retten til å forvalte store fiskeri, petroleum og mineralressurser i dette området i framtida, meiner fiskebåtreiarane.

– Med denne avtalen har Norge forlate midtlineprinsipppet som har vore grunnlag for forhandlinger om grenseliner i Nordsjøen. Dette prinsippet har land vi har forhandla med også følgt, seier Maråk til TV2. Han er oppgitt over måten avtalen er blitt teken imot på.

– Her er det ingen grunn til å juble, seier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund