MØRK OG DYP: Innsjøen Loch Ness med slottet Urquhart i forgrunnen. Loch Ness er den nest største innsjøen i Skottland, og den dypeste med sine 226 meter. Loch Ness er mest kjent for sjømonsteret Nessie. (Foto: Wikimedia Commons)
MØRK OG DYP: Innsjøen Loch Ness med slottet Urquhart i forgrunnen. Loch Ness er den nest største innsjøen i Skottland, og den dypeste med sine 226 meter. Loch Ness er mest kjent for sjømonsteret Nessie. (Foto: Wikimedia Commons)

– Loch Ness-monsteret finnes uten tvil

Det skotske politiet var overbevist om at Nessie eksisterte og ba myndighetene gripe inn for å stoppe jakten på sjømonsteret på 30-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig offentliggjorte dokumenter fra nasjonalarkivet i Skottland viser at politiet virkelige trodde at monsteret i Loch Ness fantes.

Etter at flere mente de hadde sett monsteret og flere mystiske bilder var blitt tatt, ble det skotske departementet (the Scottish Office) i 1933 bedt om å bekrefte at monsteret i Loch Ness fantes.

Overvåking ved vannkant og fra lufta

Myndighetene tvilte sterkt på sjømonsterets eksistens, men måtte likevel ta det alvorlig.

For å finne ut om monsteret eksisterte eller ikke ble det foreslått at pålitelige observatører skulle plasseres rundt innsjøen for å få et fotobevis. Også fra lufta skulle innsjøen observeres.

Hvis det skulle vise seg at monsteret virkelig fantes, ville det neste skrittet være å fange det uten å skade det. En svært vanskelig oppgave med tanke på størrelsen og dybden til innsjøen. Loch Ness er Skottlands dypeste innsjø, 226 meter dyp.

Jakten på Nessie

Etter som ryktet om monsteret i Loch Ness spredde seg, ble det bestemt at legenden om dyret skulle leve videre, og alle vitenskapelige forsøk på å bevise at sjømonsteret fantes ble lagt på hylla.

Men jakten på Nessie endte ikke der. Monsterjegere var ofte på plass ved vannkanten av Loch Ness i håp om å se, fange eller drepe monsteret.

Dette tok lokalbefolkningen ille opp, og problemet ble etter hvert så stort at myndighetene ble bedt om å gripe inn for å stoppe jaktekspedisjonene.

– Hevet over enhver tvil

I et brev til the Scottish Office i 1938 uttrykker daværende politisjef William Fraser bekymring over sikkerheten til vesenet, etter at et jaktlag med et spesiallagd «harpungevær» har blitt observert.

– At det befinner seg et merkelig vesen i Loch Ness er hevet over enhver tvil. Men om politiet har noe makt til å beskytte det er tvilsomt, skrev politisjef Fraser i Inverness-shire.

Les hele brevet her