ENIGE: Russland og Norge er enige om delelinjen i Barentshavet. (Foto: Heiko Junge/Scanpix)
ENIGE: Russland og Norge er enige om delelinjen i Barentshavet. (Foto: Heiko Junge/Scanpix)

Enighet om delelinjen i Barentshavet

– En historisk dag, sier Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet. Dermed er en 40 år gammel grensetvist løst. Det ble klart under en pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedjev og Norges statsminister Jens Stoltenberg tirsdag.

Den anbefalte løsningen innebærer at det omstridte området på omkring 175.000 kvadratkilometer deles i to tilnærmet like deler.

Les også: Medvedjev: – Avtalen er viktig

– Historisk

– Dette er en historisk dag. Vi har oppnådd et gjennombrudd i det viktigste utestående spørsmålet mellom Russland og Norge, sier statsminister Jens Stoltenberg

Utenriksminister Jonas Støre har satset mye for å få befestet Norges kontinentalgrenser. Han har hatt et klart som mål å avklare alle linjene i havet rundt Norge i sin tid som utenriksminister. At dette nå har lykkes, er en stor triumf for Støre.

Omfatter ressursforvaltning

– En avklart grenselinje åpner helt nye perspektiver for samarbeid i nord, om ressurser, næringsliv, arbeidsplasser og folk-til-folk samarbeid på tvers av vår felles grense. Ikke minst for våre befolkninger i nord er det en historisk dag. Jeg vil takke våre to utenriksministre og forhandlere for den intense innsats som nå har lykkes, sier statsministeren.

I april for ett år siden, ble yttergrensene for norsk kontinentalsokkel i nordområdene avklart. Det ble enighet om størrelsen på den del av havbunnen der Norge har ansvaret for, men fremdeles gjensto spørsmålet om det vanskelige smutthullet.

Les også: Norge har blitt større

Tirsdagens løsning for smutthullregionen vil også omfatte bestemmelser om samarbeid på fiskeri- og petroleumssektoren.

Bakgrunnssak for delelinjeproblematikken kan du se her:

421050

Skal vurderes av nasjonalforsamlingene

– Løsningen er resultat av et grundig og omfattende faglig arbeid forankret i folkeretten, og er et uttrykk for den vekt Norge og Russland tillegger folkeretten som kyststater. Løsningen framstår som god og balansert og vil tjene begge land, sier statsminister Stoltenberg.

Den maritime avgrensningen mellom Norge og Russland i Barentshavet og Polhavet er et spørsmål som har vært gjenstand for omfattende forhandlinger i 40 år.

Forhandlingene er nå avsluttet, men det gjenstår noe teknisk kontrollarbeid før selve avtalen kan legges fram for undertegning. Deretter skal avtalen behandles av de to lands respektive nasjonalforsamlinger.

Se detaljert kart over de ulike sonene i havet:

barents_diskuterteområder (Foto: Kilde: regjeringen.no)
barents_diskuterteområder (Foto: Kilde: regjeringen.no)