HEDRET: Bjørn Ruud var en av krigsveteranene som mottok medalje for sin innsats under krigen. Han var sammen med andre politistudenter med russiske soldater og jaget tyske nazister ut av Finnmark i 1944. (Foto: TV 2)
HEDRET: Bjørn Ruud var en av krigsveteranene som mottok medalje for sin innsats under krigen. Han var sammen med andre politistudenter med russiske soldater og jaget tyske nazister ut av Finnmark i 1944. (Foto: TV 2)

Norske krigshelter fikk russiske medaljer

Russlands president Dmitrij Mededjev hedret 15 norske krigshelter med medaljer under en stemningsfull og høytidelig overrekkelse mandag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten kalte det en jubileumsmedalje til minne om fikk medaljen til minne om felles norsk-russisk innsats mot nazistene under andre verdenskrig.

Rørt president

– Det er et følsomt øyeblikk å stå her og minnes begivenhetene for 65 år siden, men det er et viktig minne vi gjør for framtidige generasjoner, sa Dmitrij Mededjev.

Han talte til krigsveteranene med både kong Harald og dronning Sonja til stede. I sin tale trakk Mededjev frem betydningen av å gjøre alt man kan for å unngå at historien blir forfalsket, og takket den norske regjeringen for at man har tatt godt vare på historien og alle de sovjetiske krigsminnesmerkene i Norge.

Den russiske presidenten takket også personlig hver enkelt av de 16 krigsveteranene - 15 norske og en sovjetisk veteran.

LES OGSÅ: Slik var Medvedjevs første dag i Norge

– Takk for alt dere har gjort, sa Mededjev før han delte ut medaljene.

De som fikk medaljer er:

Egil Gimre og Øyvind Moan ble hedret av russlands president. (Foto: TV 2/)

Otto Kristian Arnulf
Erik Wigert
Egil Gamre
Einar Grefsrud
Thor Grimsvang
Øystein Guderud
Per Edvard Danielsen
Helge Elster
Christian Haneborg
Bård Haugland
Jonny Wilfred Johansen
Øivind Moan
Finn Ramsøy
Bjørn Ruud
Eiliv Jørgen Thorheim
David Jakovlevitsj Javets

– Nå kan jeg sove godt

Det var en viktig dag og en kjærkommen markering for de frammøtte krigsheltene.

– Dette var en minneslag, ikke bare for meg selv men også for alle mine kamerater, sier Egil Gamre til TV 2 i etterkant av medaljeutdelingen.

– Dette var alle tiders. Nå kan jeg sove veldig godt i natt. Dette var prikken over i-en, smiler han.

Forventet ikke heder

– Det var fantastisk. Bedre måte kan man ikke bli takket for det som ble gjort, sier en rørt Øivind Moan til TV 2.

– Hadde du ventet at russerne skulle gi deg denne utmerkelsen etter det du var med på?

– Nei, egentlig ikke. Men de har gjort det før. For 20 år siden da vi fikk en medalje, men jeg synes dette var fabelaktig, sier han.

Hemmelig helt

TV 2s nyhetsanker Oddvar Stenstrøm fikk selv en overraskelse da han så hvem den ene krigshelten var. Bjørn Ruud var lektor i norsk på gymnaset på 60-tallet, og læreren til TV 2s erfarne journalist.

– Da var ikke krigen veldig langt unna, men vi hørte aldri at han var en av våre store krigshelter. Det skulle gå nesten 50 år før en gammel elev fikk vite det, sa Stenstrøm i studio etter medaljeseremonien.

Les også: Medvedjev minnes sovjetiske falne

Russlands president Dmitrij Medvedev ankom Norge mandag formiddag og skal være her til tirsdag. Dette er den andre statsbesøket fra en russisk president i Norge. Det første var i mars 1996 da Boris Jeltsin kom.