olav_kildal_mo_i_rana (Foto: Rana Blad/SCANPIX)
olav_kildal_mo_i_rana (Foto: Rana Blad/SCANPIX)

Drapssiktede i Mo ikke tilregnelig

62-åringen som er siktet for drapet på en politimann i Mo i Rana i forrige uke er trolig ikke strafferetsslig tilregnelig. Det er konklusjonen i en primærpsykiatrisk uttalelse.

Det er kjent at 62-åringen lenge har hatt en alvorlig psykisk lidelse. Tilstanden hans ble betydelg forverret etter at han for noen uker siden sluttet å ta medisin som han er avhengig av for å holde sykdommen i sjakk.

Dette var også bakgrunnen for at han skulle tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus.

Mannen er siktet for å ha knivdrept den 58 år gamle politioverbetjenten Olav Kildal, da han kom for å bringe 62-åringen til sykehuset.

Ville ikke samarbeide

Den primærpsykiatriske undersøkelsen er utført av assisterende overlege Steinar Nilsen ved Norlandsykehuset. Han har gjennomført to besøk hos den siktede i fengselet i Bodø, men begge besøkene ble av kort varighet .

Forsøkene på samtale med mannen førte ikke fram, fordi han ikke ønsket å samarbeide med legen.

Ikke tilregnelig

Uttalelsen fra legen inneholder ingen entydig konklusjon, men han holder det som mest sannsynlig at 62-åringen ikke var strafferettslig tilregnelig da drapet ble begått.

Etter det TV 2 er kjent med regner også påtalemyndigheten med at det vil ble lagt ned påstand om tvunget psykisk helsevern når saken kommer for retten. Påtalemyndigheten tar sikte på at rettssaken skal finne sted en gang tidlig på høsten.

Til Brøset

Den siktede vil trolig om kort tid bli overført til sikkerhetsavdelingen på Brøset i Trondheim hvor det vil bli gjennomført en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse.

Det er foreløpig ikke klart hvem som vil bli oppnevnt som psykiatrisk sakkyndige.