terje_soviknes (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
terje_soviknes (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Frp-kompromiss om bompenger

Fremskrittspartiet har snekret sammen et kompromiss i den betente bompengesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er imidlertid fortsatt uklart om Terje Søviknes får comeback i sentralstyret.

Fjernet formulering

Det gryende bompengeopprøret på Fremskrittspartiets landsmøte har roet seg. Et forslag om at sentralstyret skulle få mulighet til å ekskludere lokalpolitikere som stemmer for innkreving av bompenger er fjernet før avstemningen i morgen.

– Ja, det er tatt ut, bekrefter nestleder Per Sandberg overfor tv2nyhetene.no

Det er Sandberg som har ledet resolusjonskomiteen på landsmøtet og snekret sammen et kompromiss som både de mest innbitte motstanderne mot bompenger og partiledelsen kan godta.

– Forslagsstillerne har gjort det klart at det aldri har vært intensjonen at sentralstyret skal bli en aksjonskomité i forhold til å ekskludere, sier Sandberg.

Les bloggen Sivs drøm om makt

Nesten som før

Selv om de mest innbitte motstanderne av bompengeinnkreving er fornøyd, mener Sandberg det meste blir som det har vært med kompromisset han har snekret sammen i ettermiddag.

Prinsipielt er Frp mot å finansiere veier med brukerbetaling, men under visse betingelser kan partiet godta at det finnes lokale løsninger som åpner for bompenger.

Det er fortsatt åpent for sanksjoner mot lokalpolitikere som bryter partiprogrammet og stemmer for bompengefinansiering, men det vil i følge Per sandberg dreie seg om reaksjoner fra lokallagene som er mildere enn utvisning og allmenn fordømmelse.

Les også: – Folk forventer regjeringsskifte

Støttes av Søviknes

Tidligere kronprins i partiet Terje Søviknes har som ordfører i Os stemt for bompenger på europaveien mellom hjemkommunen og Bergen. Han sa fredag at han ville stemme mot forslaget, men etter kompromisset som ble lagt fram lørdag ettermiddag har han endret syn.

– Jeg kommer til å støtte denne resolusjonen, og rette skytset fullt ut mot de rødgrønne og det stortingsflertallet som ikke vil slippe igjennom store veiprosjekt uten brukerfinansiering eller bompenger i bunn, sier Søviknes til tv2nyhetene.no

Kampen om sentralstyret

Et absolutt nei til bompengefinansiering har av flere delegater blitt trukket fram som en del av Fremskrittspartiets sjel.

Les også: Tiden er inne for å tilgi

Mens partiets transportpolitiske talsmann Bård Hoksrud har støttet de mest innbitte motstanderne, har tidligere kronprins Terje Søviknes åpnet for at partiet må åpne for kompromisser for å søke makt.

Foreløpig leder Hoksrud kampen om plass i sentralstyret, men kompromisset om bompenger kan likevel føre til at begge de to blir valgt i morgen.

– Jeg tror det blir et jevnt og spennende valg, sier Terje Søviknes.