kildal_hus_montasje
kildal_hus_montasje

Den drepte politimannen hadde ikke vernevest

Politioverbetjent Olav Kildal og politistudenten måtte bryte seg inn i leiligheten til den psykisk syke 62-åringen.

Den drepte politimannen Olav Kildal var ikke iført vernevest som kunne ha beskyttet ham mot knivstikk.

Politistudenten som var med for å hente den psykisk syke 62-åringen hadde derimot vest.

Les også: Drapssiktet fikk ikke tilstrekkelig legehjelp

Brøt seg inn

Da Kildal og politistudenten kom for å hente 62-åringen, møtte de en låst dør. De måtte dermed hente utstyr, slik at de kunne bryte seg inn i leiligheten til mannen.

– Når det gjelder inngangsdøra, så ble det tatt ut et vindu der det ble skrudd ut noen listverk rundt vinduet. Slik fikk de låst opp døren og kom seg inn i gangen. Videre fra denne gangen og inn til leiligheten prøvde de å bryte opp døra med et brekkjern, sier politiadvokat i Salten politidistrikt, Øyvind Nergård.

– Nesten alltid veldig redd

Avdelingssjef ved Lovisenberg sykehus, Per Arne Holman, har mange års erfaring med å håndtere alvorlig syke pasienter som må tvangsinnlegges. Han sier politiet er godt trent i å håndtere slike situasjoner.

– Hvis de er kjent med at personen er psykotisk, så er det viktig å huske på at det betyr at pasienten har kraftige vrangforestillinger, og er nesten alltid veldig redd. Så når politiet og helsepersonell trenger seg på, eventuelt med makt, så vil det kunne virke veldig skremmende på noen som allerede er veldig redde, forteller Holman.

Ingen vernevest

Selv om Kildal til slutt måtte bryte seg inn hos den psykisk syke mannen, får TV 2 opplyst at han kun hadde på seg uniform og ingen beskyttende vernevest.

– Verneutstyret bestod av lett vernevest på den ene personen, mens den andre personen ikke hadde noen vernevest på seg. Avdøde hadde ikke vernevest, sier politimester i Helgeland politidistrikt, Håvard Fjærli.

Ifølge Fjærli hadde Kildal selv trolig vurdert risikoen som så lav at han ikke så noen grunn til å ha på vest under oppdraget.

– Unge ansatte bruker lett vernevest i betydelig større utstrekning enn de som har vært i etaten i noen år. Det skyldes nok kulturforskjeller, erfaring og opplæring fra politihøgskolen, sier Fjærli.