svein_kolstad (Foto: Øyvind Hermstad/TV 2)
svein_kolstad (Foto: Øyvind Hermstad/TV 2)

Drapssiktet fikk ikke tilstrekkelig legehjelp

Mannen som er siktet for å stikke politimannen Olav Kildal med kniv nektet å motta medisin og legebehandling.

Fylkeslegen i Nordland besluttet å granske helsevesenets rolle i drapssaken i Mo i Rana. En psykiatrisk pasient er siktet for å ta livet av politimannen Olav Kildal.

Motsatte seg hjelp

I dag innrømmer den ansvarlige for psykiatritjenesten i kommunen at mannen den siste tida ikke fikk tilstrekkelig helsehjelp:

– Han motsatte seg å ta imot det som anses som tilstrekkelig helsehjelp, så det gjorde han jo ikke, sier fagsjef Svein Kolstad ved avdeling for psykisk helsearbeid i Rana kommune.

Hjelpeapparatet i kommunen har i flere år hatt et omfattende tilbud til 62-åringen.

– Det er jo en person med en alvorlig psykisk lidelse. Det er jo utgangspunktet. Han hadde en god funksjon så lenge han benyttet sine medisiner, sier Kolstad.

Gransker tvangsvurdering

Helsepersonell observerte den siste tida at mannen gradvis ble dårligere. Ett av temaene for granskingen blir om tvangstiltak burde ha vært iverksatt tidligere for å hindre den akutte forverringen.

– Det er et nærliggende spørsmål å stille, men jeg syns kanskje det er litt vanskelig for meg å kommentere det, sier Kolstad.

62-åringen har heller ikke i dag vært i stand til å kunne bli avhørt, ifølge hans forsvarer. Politi og helsevesen vurderer å overføre ham fra fengsel til psykiatrisk sykehus.

Politiet beskyldes for å ha feilinformert om innleggelsen av den siktede 62-åringen. På en pressekonferanse torsdag opplyste politiet at det ikke var plass på det psykiatriske sykehuset hvor han skulle tvangsinnlegges. Men klinikksjef Torunn Alveng ved Nordlandssykehuset sier til TV 2 Nyhetene at mannen uansett ville fått en plass ved en av de psykiatriske klinikkene i området

Se video:

420277