jensen_landsmote_680
jensen_landsmote_680

– Nederlag er ikke noe alternativ

Siv Jensen er sikker på seier etter valget i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med Frp-sangen «Fremtiden i dag» rungende fra høyttalerne, gikk partileder Siv Jensen på talerstolen for å åpne Fremskrittspartiets landsmøte fredag ettermiddag.

Hun maner til kamp for å kaste den rød-grønne regjeringen.

– La meg være tindrende klar – i mitt hode er ikke nederlag noe alternativ. Vi skal vinne valget i 2013, sa Jensen, til øredøvende jubel fra salen.

Ny strategi

Hun har tatt lærdom av det som gikk feil under valget i 2009.

– Vi gjorde det beste valget i Frps historie, og det skal vi være veldig veldig stolte av. Men det ble ikke regjeringsskifte. Gode intensjoner er ikke nok. Å ønske et bedre Norge er ikke nok. Vi trenger å jobbe enda hardere, stå enda tidligere opp om morgenen, være enda litt bedre forberedt. Men viktigst av alt må vi tro at vi faktisk kan vinne, sa hun.

Frp-lederen har lagt strategien for fremtiden; hun skal utnytte mulighetene sosiale medier gir til å kommunisere med velgerne.

– Det er flere visninger på Facebook-siden min, enn opplagstallene til de aller fleste aviser i dette landet, fortalte hun.

– Vanlige mennesker

Før hun skrev landsmøtetalen hadde hun invitert aktive brukere av denne Facebook-siden til å komme med innspill til hvordan partiet skal jobbe videre mot valget i 2013. Og «vanlige mennesker» er ifølge Siv Jensen nøkkelen til suksess.

– Det er vanlige mennesker som beveger verden. Vanlige mennesker som velter murer, velter diktatorer og kaster regjeringer.

Se hele landsmøtetalen i videovinduet under

– Nav-ledelsen er udugelige

Det første Jensen hamret løs på, var problemene i Nav – en organisasjon som ifølge henne, preges av byråkrati og manglende beslutningsmyndighet.

– Vi må sørge for at kompetansen blir overført til frontlinjen – der hvor brukerne er. Brukerne skal møte kompetanse, og beslutningsmyndighet. Slik er det ikke i dag. Det vil spare oss for byråkrati. Det sparer mennesker for mye lidelse, og det er på tide at vi får ryddet opp i dette systemet, sier hun.

Nav-ledelsen vil hun bytte ut.

– Den har vist seg å være fullstendig udugelig. Det bør ikke premieres. De bør erstattes av noen som kan gjøre Nav til en brukervennlig organisasjon hvis mål er å ivareta dem som har behov når de går gjennom døren.

Sovjet-tiden

Siv Jensen brukte mye av talen på å gå kraftig til angrep på tilstanden i helsevesenet og eldreomsorgen.

– Systemet er viktigere enn menneskene i denne Arbeiderparti-staten.

Hun sammenlignet helsekøene med forholdene i Sovjet-tiden.

– Det minner veldig om Sovjet-tiden, men det er ikke det - det er Norge i 2010, sa hun.

Knallhardt angrep

Frp-lederen gikk til knallhardt angrep på det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim, der hun mener eldreomsorgen er på et skammelig nivå.

Jensen hevder den Arbeiderpartistyrte trønderhovedstaden bryter en rekke lover med sitt tilbud til de eldre.

– Kommunaldirektøren i Trondheim inviterte til et temamøte. Et temamøte hvor overskriften var «Fremtidens flerkulturelle eldreomsorg». Det er aldeles skrekkelig av en kommunaldirektør som ikke har stell og styring på eldreomsorgen i dag, å i det hele tatt tørre å ta den debatten. Den debatten bør man ta når man har kontroll – den dagen det skinner av eldreomsorgen.

– Tolv kilometer motorvei

Jensen snakket også om veistandarden, som hun mener er altfor dårlig i Norge. Hun mener regjeringen har liten grunn til å skryte av bevilgningene.

– Jens Stoltenberg må gjerne være kjempestolt av de tolv kilometerne med ny motorvei som hans regjering vil bygge i 2010, sier hun.

Hun varslet også at Frp vil ta et oppgjør med byråkratene som ikke ønsker å åpne opp for mer langsiktig finansiering av veiprosjekter i fremtiden, og harselerte med finansminister Sigbjørn Johnsen som var for dette før han ble utvent til statsråd i den rødgrønne regjeringen.

Uavklarte forhold

Under en pressekonferanse etter landsmøtetalen utdypet Siv Jensen om strategien fram mot valget i 2013. Hun vil blant annet sørge for at eventuelle samarbeid på tvers av partigrensene er avklart før valgkampen starter.

– Vi kan ikke gå inn i en ny valgkamp med de tilsvarende uavklarte forholdene vi hadde sist, som gjorde at Venstre bidro til at regjeringsskiftet glapp.

– Vi må gjøre mer av det samme, snakke med enda litt flere og mobilisere enda litt flere hjemmesittere, sa Jensen etter talen