infoverft
infoverft

Nordmenn evakuert etter dramatiske opptøyer på indonesisk verft

Tusenvis av verftsarbeidere tente på biler og angrep administrasjonsbygningen torsdag.

Minst ni arbeidere ved verftet Drydock World Graha på øyen Batam er skadet i opptøyene. Enkelte kilder hevder også at personer har omkommet i de voldelige tumultene. Dette er ikke bekreftet fra offentlig hold.

indoverftbil
indoverftbil

Norske vitner

Det norske selskapet Master Marine har to byggeprosjekter ved verftet.

– Vi har to byggeprosjekter ved Drydock World Graha på Batam. Til sammen befinner det seg 14 nordmenn ved verftet som overvåker byggeprosessen, sier administrerende direktør ved Master Marine, Per Johanson til tv2nyhetene.no.

Flere av nordmennene var vitner til opptøyene, som startet med en konflikt mellom indonesiske arbeidere og indiske formenn ved verftet.

Ingen nordmenn ble skadet i opptøyene.

– Det går rykter om både skyting og knivdrap, men etter det jeg forstår stemmer ikke dette, sier Johanson.

Nordmenn evakuert

– En konflikt eskalerte til slåsskamper og angrep på materiell. Situasjonen var så spent at det ble vurdert at alle nordmennene skulle evakueres fra verftsområdet, sier Johansen.

Sight-teamet ble flyttet til et hotell i Batam hvor de blir til verftsområdet er ryddet og gemyttene har roet seg.

Nyhetsbyrået AP melder om at også flere titalls arbeidere fra Singapore og India er evakuert bort fra verftet etter opptøyene.

indoverf
indoverf

Omfattende oppryddingsarbeid

Det ble omfattende skader på bygninger og biler under opptøyene. Arbeiderne veltet minst 20 biler og gikk løs på bygninger med verktøy.

Fredag er det ingen virksomhet ved bedriften, men administrerende direktør i Master Marine håper produksjonen er oppe og går igjen mandag.

Konflikt mellom formenn og arbeidere

Bakgrunnen for konflikten skal ifølge Johanson være at indonesierne ikke liker at indere kommer og tar sjefsrollen og tjener bedre enn dem.

– Verftet må rydde opp i dette. Vi er bare kunder, sier Johanson som håper virksomheten vil være tilbake til det normale over helgen.